Nagyvilág koronavírus

Putyin, Orbán és a négyméteres asztal: többször is tesztelték a magyar delegációt

Mikhail Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP
Mikhail Klimentyev / Sputnik / Sputnik via AFP

Némileg váratlanul az asztal mérete központi kérdést játszik Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor moszkvai találkozójának utóéletében. A Le Figaro újságírója csütörtökön este szivárogtatta ki, hogy a magyar miniszterelnök azért tisztes távolságból tárgyalt az orosz elnökkel, mert koronavírusos esetet azonosítottak a stábjában.

A hvg.hu rákérdezett Havasi Bertalannál, a kormányfő sajtófőnökénél, hogy ennek mi a valóságalapja. Nem erősítette meg, de nem is cáfolta a sajtóértesüléseket.

Mint válaszában fogalmazott,

a miniszterelnöki delegáció minden tagja betartotta az orosz fél által előírt egészségügyi protokollt. A delegáció tagjait, beleértve a miniszterelnököt is, többször is tesztelték.

A Kreml Covid-protokollja rendkívül szigorú, nagyon féltik az orosz elnököt.

Emmanuel Macron a héten járt Moszkvában, és szintén a nagy asztalhoz ültették, de őt némileg más indokból.

Landolását követően PCR-tesztet szerettek volna elvégezni rajta, de ezt több okból is elutasította. Egyrészt már tesztelték felszállás előtt, másrészt két órát kellett volna várnia az eredményre, harmadrészt pedig hozzá közelálló források szerint nem akarta a DNS-ét kiadni az oroszoknak.

A francia elnök delegációja tisztában volt vele, hogy ez azzal jár, távol kell ülniük egymástól és a kézfogás is elmarad, de még így is ezt az opciót választották.

A Kreml pénteken megerősítette, hogy szándékosan tartotta a távolságot egymástól Macron és Putyin, de ez nem befolyásolta a tárgyalásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik