Nagyvilág

Kiderült, miért négyméteres asztalnál tárgyalt Putyin Orbánnal

Kremlin Press Office / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Kremlin Press Office / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt pénteki rádióinterjújában hosszasan mesélt arról, milyen érzés volt számára egy hosszú asztalnál szemben ülni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A kormányfő akkor úgy érvelt,

az orosz elnökre vigyáznak. Tehát az mégse Magyarország, hogy a miniszterelnök vagy az elnök az időnként kocsiba ül, mint én teszem, magam vezetek, időnként testőrök nélkül itt, ott, amott. Járom a kórházakat még járvány idején is. Oroszországban azért nagy a tét, az egy nagy katonai hatalom. Ott azért az elnökre járvány idején egészen különleges szabályok vonatkoznak.

Akkor nem részletezte, hogy milyen különleges szabályokra gondolt pontosan, mostanra viszont kiderült, hogy Orbán Viktor stábjában valaki pozitív koronavírus-tesztet produkált, ezért volt szükség a rendkívül hosszú asztalra.

Lasserre Isabelle, a Le Figaro újságírója a Twitter-oldalán számolt be róla, hogy az Orbán után napokkal szintén Moszkvába látogató Emmanuel Macront a Kreml szigorú Covid-protokollja miatt ültették a hosszú asztalhoz, szúrta ki a 444.hu.

EyePress via AFP

Mint írta, a francia elnök nem járult hozzá, hogy mintát vegyenek tőle a moszkvai repülőtéren érkezése után, több okból sem. Egyrészt tesztelték, mielőtt felült volna a gépre, másrészt két órát kellett volna várnia az eredményre, emiatt megváltozott volna a teljes program, harmadrészt pedig nem akart az egészségére vonatkozó adatokat rábízni Oroszországra. Így maradt az az opció, hogy a négyméteres asztalnál tárgyaltak.

Az újságíró arról is beszámolt, Orbán Viktortól vettek mintát Oroszországban is, csakhogy a delegációjában valakinél azonosították a koronavírus-fertőzést, így nem ülhettek kis asztalhoz Putyinnal. A 444 kereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy megerősítse a külföldi lapértesüléseket, de egyelőre nem kaptak választ.

Az elmúlt egy héten egyébként az argentin és a kazah elnök is hivatalos látogatáson járt az orosz fővárosban. Esetükben mindenki negatív lett a stábban, így ők közvetlen közelről beszélgethettek az orosz elnökkel.

Anadolu Agency via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik