Nagyvilág europoli

Orbán Viktor és Andrej Babis is bekerült az oligarchákról szóló EP-jelentésbe

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Az Európai Parlament (EP) szerint egyre több EU-tagállamban kormányközeli üzletemberekhez vándorol az uniós pénz, ezért költségvetési ellenőrző bizottsága (22 igen szavazat, 4 nem és 2 tartózkodás mellett) elfogadott egy jelentést, amely szigorúbb fellépést, ellenőrzést sürget az oligarcha-hálózatok ellen – írja a Népszava.

A lap brüsszeli tudósítója szerint rendkívül ritka, hogy az EP név szerint bíráljon politikusokat egy ilyen dokumentumban, de most kivételt tett, többször is megnevezi Orbán Viktor kormányfőt. A testület által jóváhagyott dokumentum aggasztónak nevezi az uniós pénz magyarországi felhasználásával kapcsolatos jelenségeket.

Ezek közé sorolják, hogy

  • 2018-2019-ben kirívóan magas volt az egyetlen ajánlattevővel kötött beruházási szerződés,
  • a közbeszerzés működésénél rendszerszintű hiányosságokra lehet következtetni,
  • hogy a 2015–2019-es időszakban Magyarország kapta a legtöbb pénzügyi korrekcióra vonatkozó OLAF-ajánlást.

Leleplező, tényfeltáró, oknyomozó cikkekre hivatkozva bekerült a jelentésbe az is, hogy

Magyarországon Orbán Viktor a mezőgazdasági támogatások révén központosította és a belső köre számára újraosztotta a vagyont.

Az EP plenáris ülése várhatóan március végén szavaz a jelentésről, amelybe Orbán Viktor mellett Andrej Babis cseh exkormányfő neve került be. Őt összeférhetetlenséggel és azzal vádolják, hogy offshore pénzügyi eszközt használt fel francia ingatlanok megszerzéséhez.

A kormány azt írta az RTL kérdésére, hogy abban bízik, Brüsszel a világ első számú oligarchájával, Soros Györggyel és hálózatával kezdi az uniós pénzek felhasználásának szigorítását.

Kapcsolódó
Csak a baráti sajtó jutott be Orbán és Babis tájékoztatójára
A Le Monde, a Die Zeit, a The Guardian és a kritikus cseh sajtó kimaradt. Ústí nad Labemben is tüntettek a két kormányfő ellen.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik