Nagyvilág

Pentagon: Ukrajna orosz megszállásához egy videó lehet a casus belli

Andrew Harnik / AP / MTI
Andrew Harnik / AP / MTI
Az amerikai védelmi minisztérium szerint egy megrendezett filmen mutatnák be az ukrán katonák támadását. Az orosz külügyminiszter képtelenségnek nevezte ezt.

Van olyan információnk, hogy az oroszok valószínűleg ürügyet akarnak teremteni egy invázióhoz.

Ezt a Pentagon szóvivője jelentette be, akit az MTI idézett.

John Kirby (a képen) szerint egy, az ukrán katonák által az oroszokkal szembeni agressziót bemutató propagandafilm teremtene ürügyet Ukrajna megszállására.

A hamis videón ukrán katonák támadnának „orosz ajkú emberekre orosz szuverén területeken”, lennének benne megrendezett robbanások, holttestek, gyászolók, akiket színészek alakítanának.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint a videóban arra is felhívnák a figyelmet, hogy az ukrán katonák nyugati fegyvereket használnak. A kérdésre, hogy ezt a Kreml jóváhagyta-e, John Kirby azt felelte:

azt tapasztaltuk, hogy kevés ilyen jellegű dolgot nem hagytak jóvá az orosz kormány legmagasabb szintjein”,

konkrétumokra azonban nem tért ki.

A The New York Times szerint Avril Haines, az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője Lloyd Austin védelmi miniszterrel és Mark Milley tábornokkal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével már tájékoztatták a kongresszus tagjait és az információkat megosztották a szövetségesekkel is.

Előzőleg Joe Biden elnök utasította a Pentagont, hogy több mint 3000 amerikai katonát helyezzen át az európai szövetségesek védelmének erősítése érdekében. Kormányzati információk szerint az Egyesült Államok a héten mintegy 2000 katonát küld Lengyelországba, illetve Németországba, az ott állomásozó, úgynevezett Stryker századhoz tartozó körülbelül 1000 katonát pedig áthelyezik Romániába.

Az MTI a Kreml  sajtószolgálatára hivatkozva azt írta, Vlagyimir Putyin közben telefonon tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel, akinek Kijev minszki megállapodásokat sértő provokatív kijelentéseiről és tetteiről beszélt.

Lavrov: képtelenséget állít a Pentagon

Az orosz külügyminiszter visszautasította, hogy Moszkva egy hamis videóval teremtene ürügyet az ukrajnai háború kirobbantásához – írta az MTI a RIA orosz hírügynökség alapján. Szergej Lavrov ezt képtelenségnek nevezte,az amerikai nyilatkozatokról pedig azt mondta, az ilyen „téveszmés kitalációkból” napról napra egyre több van.

Vlagyimir Csizsov, Oroszország állandó EU-képviselője a maga részéről szintén cáfolta, hogy az orosz titkosszolgálatok egy ilyen videó elkészítését tervezik. Az állami hírügynökség közben azt írta, hogy az úgynevezett Luhanszki Népköztársaság népi milíciája azt jelentette be, a Donyec-medencébe brit, amerikai és észt médiaképviselők érkeztek, hogy megrendezett riportokat készítsenek az állítólagos orosz agresszióról.

Kapcsolódó
Erdogan bízik az ukrán válság békés rendezésében
A török elnök Kijevben tárgyalt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik