Nagyvilág

Márki-Zay: Orbán Viktor Putyin bábjává vált

Momentum Mozgalom / Facebook
Momentum Mozgalom / Facebook
Eközben a Momentum plakátokat ragasztott át, az MKKP ironikus tüntetést tartott.

Mint írtuk, Orbán Viktor Moszkvába látogatott, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatót is tartottak. Szóba került az energiaellátástól az ukrán helyzetig sok téma, a hazai ellenzék pedig – hisz ha nem is hivatalosan, de kampány van – reagált a történtekre.

Kapcsolódó
Orbán a rezsicsökkentést magyarázta az oroszoknak, Putyin fejtágítást tartott az ukrán helyzetről
Hosszútávú gázszerződés és az instabil ukrajnai helyzet is szóba került a két vezető moszkvai tájékoztatóján.

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy videóban reagált a találkozóra, már a sajtótájékoztató előtt jóval. Elmondta, nem a jó orosz-magyar gazdasági-kulturális kapcsolatokkal van baj. Ellenben NATO-tagként Magyarországnak ki kell mondani, hogy „Putyin az agresszor”, és ki kell állni Ukrajna területi integritása mellett. Ez nem lehet szerinte akadály, hogy a határon túli magyarok nyelvhasználati jogait (ami vita tárgya Ukrajna és Magyarország között) képviseljük – mondta Márki-Zay. Kemény vádakkal folytatta:

Azt látjuk azonban, hogy Orbán Viktor Putyin bábjává vált. Érthető ez annak a fényében, hogy a 12 év alatt felhalmozott irdatlan méretű ellopott vagyont, amely a családja és strómanjai nevén halmozódott fel, csak akkor tudja megtartani, hogy ha Magyarország nem az Európai Unió normáit követi, akár kiléptet bennünket az Európai Unióból is.

Márki-Zay szerint az Európai Néppártból való Fidesz-távozás előtt is azt mondta Orbán, hogy nem fog a Fidesz távozni onnan. Szerinte április 3-án kell állást foglalni, hisz Magyarország mindig a nyugati keresztény közösség tagja akart lenni. „Ne hagyjuk azt, hogy Orbán Viktor elárulja Magyarország érdekeit, ahogy elárulta az Európai Uniót – mondta, hozzátéve – több Európát, kevesebb Putyint!”

A Momentum Mozgalom és ifjúsági szervezete a „Orbán Viktor úgy táncol, ahogy Vlagyimir Putyin fütyül” felkiáltással néhány Mini Feri-plakátot ragasztottak át. Ezeket a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) tette közzé, a momentumosok Gyurcsány Ferenc arca helyére Putyint, Márki-Zay fejére Orbánt ragasztották.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szokás szerint ironikus című tüntetést szervezett a találkozó napjára Szimpátiatüntetés az örök és megbonthatatlan magyar-szovjet barátságért címen. Az csak kommentekből derül ki, hogy cirka 20-30 ember ment el erre. (Pontosítunk utólag: a Telex tudósítása szerint szervezőstül 14-en vettek részt.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik