Nagyvilág

Az Egyesült Államok és a NATO is válaszolt az orosz követelésekre

SERGEY VENYAVSKY / AFP
SERGEY VENYAVSKY / AFP

A dokumentum megnevezi azokat a pontokat, ahol képesek lehetünk megtalálni a közös hangot

–  nyilatkozta szerdán az Egyesült Államok külügyminisztere Anthony Blinken, miután országa válaszolt az orosz biztonsági garanciaigényekre, mellyel az ukrajnai válság politikai és diplomáciai rendezését kívánják elősegíteni. A dokumentum tartalmazza az Egyesült Államok és szövetségesei aggodalmát az orosz fenyegetéssel kapcsolatban, melyet elvi és gyakorlati síkon is értékelnek.

Blinken hozzátette, hogy az Egyesült Államok kész tárgyalni olyan ügyekről, mint a fegyverzetellenőrzés és a bizalomépítő intézkedések. Ugyanakkor vannak olyan orosz követelések, melyek teljesíthetetlenek: Washington szövetségesei nem egyeznének bele az új tagok NATO csatlakozási folyamatának megváltoztatásába, így a katonai szövetség ajtaja Ukrajna előtt is „nyitva áll”, továbbá Moszkva nem várhatja el, hogy a NATO visszavonja a csapatait és a fegyverzetét a kelet-európai térségből.

Most az orosz térfélen pattog a labda

– mondta Blinken.

Nem sokkal az amerikai bejelentés után a NATO is előállt a maga rendezési javaslatával:  Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkára újból felszólította az oroszokat, hogy sürgősen deeszkalálják az ukrán helyzetet. Elárulta, hogy a NATO nem tud és nem is akar engedni azokat az elveket illetően, melyek a szövetség biztonságát garantálják, ugyanakkor hisznek abban, hogy a feszültségeket és a nézeteltéréseket párbeszéddel és diplomáciával kell megoldani.

A NATO becslései szerint megközelítőleg százezer orosz katona sorakozott fel az ukrán határon, és az intenzív diplomáciai egyeztetéseknek egyelőre nem sikerül csillapítani a feszültséget: az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság megkezdte a diplomáciai kirendeltségének kivonását az országból, de az ukránok továbbra is nyugalomra intenek.

Volodimir Omeljan, korábban infrastrukturális minisztereként dolgozó, a külügyben hosszú ideig diplomataként tevékenykedő ukrán politikus lapunknak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy 70-90 százalék az ukrajnai orosz invázió esélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik