Nagyvilág

Amerika utasította a diplomaták családtagjait, távozzanak Ukrajnából

Anna MarchenkoTASS / Getty Images
Anna MarchenkoTASS / Getty Images

Az Amerikai Egyesült Államok kormánya felszólította az Ukrajnában tartózkodó diplomaták hozzátartozóit, hogy hagyják el az országot a régióban kialakult feszültség miatt, írja a BBC.

Az amerikai külügyminisztérium egyúttal arra kérte az Ukrajnában lévő amerikai állampolgárokat is, hogy fontolják meg az országból való távozást.

Közleményükben ezt azzal indokolják, hogy jelentések szerint Oroszország jelentős katonai beavatkozást tervez végrehajtani Ukrajnában. Mindeközben az oroszok folyamatosan tagadják, hogy az ukránok megszállására készülnének.

Az amerikai külügy egyik tisztviselője az AFP hírügynökségnek elmondta, az ukrán nagykövetség egyelőre nyitva marad, de az orosz megszállás bármelyik pillanatban kezdetét veheti.

Közölték, a kormánynak ebben az eshetőségben már nem lesz lehetősége evakuálni minden amerikai polgárt, ezért elővigyázatosságból kérnek mindenkit, hogy menjenek el.

A BBC egyébként azt írja, az elmúlt 24 órában semmilyen olyan fejlemény nem történt az orosz-ukrán konfliktusban, ami indokolttá tette volna ezt a lépést.

A NATO becslései szerint megközelítőleg százezer orosz katona gyűlt már össze az ukrán határon.

Kapcsolódó
Suttyomban jöhet a polgárháború Ukrajnában, ha az USA kiszúr az orosz bankokkal
Így kommentálta a Kreml szóvivője Joe Biden fenyegetését egy esetleges ukrajnai orosz invázióra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik