Nagyvilág

Boris Johnson: Fájdalmas, erőszakos, véres kimenetele lehet Ukrajna megszállásának

JESSICA TAYLOR / BRIT PARLAMENT / AFP
JESSICA TAYLOR / BRIT PARLAMENT / AFP

Boris Johnson brit miniszterelnök borúsan látja az ukrán-orosz konfliktust, mégsem tartja elkerülhetetlennek a háborút. Az elmúlt hetekben botrányba keveredett kormányfő sürgette Oroszországot, hogy hátráljon ki a potenciálisan „katasztrofális lépésből” – írja az Independent.

Nagyon fontos, hogy az oroszok megértsék, könnyen Ukrajna lehet az új Csecsenföld

– nyilatkozta Johnson, utalva az évtizedekig elhúzódó orosz-csecsen konfliktusra.

Miután az Egyesült Államok kormánya úgy döntött, hogy kivonja Ukrajnából az ott tartózkodó diplomaták hozzátartozóit, a brit külügy is úgy határozott, hogy visszahívja a kijevi nagykövetség egyes munkatársait és hozzátartozóikat, válaszul a növekvő orosz fenyegetésre. Az ukrán külügy elhamarkodottnak nevezte az amerikaiak döntését, hangsúlyozva, hogy az ország biztonsági helyzetét tekintve nem történt változás.

A NATO becslései szerint megközelítőleg százezer orosz katona sorakozott fel az ukrán határon, és az intenzív diplomáciai egyeztetéseknek egyelőre nem sikerül csillapítani a feszültséget.

Ha Moszkvában Ukrajna megszállása mellett döntenek, annak az ő szempontjukból fájdalmas, erőszakos és véres kimenetele lesz

– figyelmeztetett Johnson.

A brit kormányfő kiemelte, hogy jól ismeri Ukrajnát és az ott élő embereket, akik megítélése szerint nem fogják harc nélkül megadni magukat. Reméli, hogy abban a Kreml is egyetért, hogy nem így kéne rendezni a világ konfliktusait.

Az Egyesült Királyság szerepéről úgy nyilatkozott, hogy az országnak kötelessége támogatásáról biztosítani a partnereit és barátait, különösen Európában, ezért szigorú szankciócsomagot helyezett kilátásba.

A brit külügyminisztérium szerint a Kreml Jevhen Murajev volt politikust látná szívesen Ukrajna következő elnökeként, amit moszkvai oldalról provokatív kitalációnak neveztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik