Nagyvilág

Áprilisban Szlovéniában is választások lesznek

Geert VANDEN WIJNGAAERT / POOL / AFP
Geert VANDEN WIJNGAAERT / POOL / AFP

Borut Pahor köztársasági elnök csütörtökön hivatalosan tájékoztatta a Nemzeti Választási Bizottságot (DVK), hogy április 24-re tűzi ki a parlamenti választások időpontját Szlovéniában, az erről szóló elnöki rendeletet pedig február 9-én írja alá.

Pahor úgy vélte: a koronavírus-járvány ellenére a bizottságnak elegendő ideje lesz az általános választások előkészítésére és lebonyolítására úgy, hogy annak kimenetelével kapcsolatban ne merülhessenek fel kétségek.

Sajtónyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy egyetlen képviselőcsoport kivételével mindenki egyetértett abban, hogy április 24-e a lehető legjobb időpont, és ebben ő is osztotta véleményüket.

Az általános választások időpontjáról Pahor egyeztetett a politikai alakulatok vezetőivel és a két nemzetiségi képviselővel, a magyarral és az olasszal is.

A jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS) azt szerette volna, hogy a választásokat az utolsó lehetséges időpontban, június 5-én tartsák meg. Azzal érveltek, hogy a járvány addigra lecsillapodik.

Pahor szerint az SNS álláspontja legitim, de az elnök hatáskörébe tartozik és az ő felelőssége a rendelet aláírása és a választások időpontjának kitűzése.

Kiemelte: az elmúlt két évben több mint negyven helyi, regionális és általános választást tartottak Európában, és az országok különféle módokat találtak a zökkenőmentes lebonyolításra.

A szlovén törvények értelmében általános választásokat legkorábban 75, legkésőbb 135 nappal azelőtt kell kiírni, hogy eltelt négy év az aktuális parlament első ülésétől.
A választásokat a kiírást követő 60-90 napon belül kell megtartani. Az előző általános választást – amely előrehozott volt – 2018. június 3-án tartották az országban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik