Nagyvilág

Ukrán kormányszervereket ért kibertámadás, az oroszok széttárják a kezüket

FINN FRANDSEN / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP
FINN FRANDSEN / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP

A Microsoft szombaton késő este közölte, hogy meg nem határozott számú ukrán kormányhivatalnál több tucat számítógépes rendszert fertőztek meg pusztító kártevők. Az AP beszámolója szerint a keletkezett kár mértékét nem lehetett azonnal megállapítani. A Microsoft riasztása szerint a fenyegetést még csütörtökön észlelték először. Ez egybevág azzal a támadással, amelynek során mintegy hetven ukrán kormányzati webhely vált ideiglenesen elérhetetlenné. A Reuters egy magas rangú ukrán biztonsági szakértőt idézve korábban már beszámolt a rosszindulatú támadásról.

A Microsoft közlése szerint a kártevők zsarolóprogramhoz hasonlítottak, azaz ha a támadó aktiválja a programot, az működésképtelenné teszi a fertőzött számítógépes rendszert. A zsarolóvírusoktól eltérően azonban ebből hiányzik a váltságdíj követelésének motívuma.

A támadásra az Ukrajna elleni állítólagos orosz invázió veszélye miatt kerülhetett sor – írja a hírügynökség. Az előzetes vizsgálatok szerint az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, az SBU „az orosz hírszerző szolgálatokhoz kapcsolódó hackercsoportokat” tette felelőssé a támadásért. Moszkva ugyanakkor többször is tagadta, hogy köze lenne Ukrajna elleni kibertámadásokhoz.

Ukrajna régóta a világ kiberkonfliktusainak próbaterepe. Az orosz állam által támogatott hackerek 2014-ben kis híján meghiúsítottá az országos választásokat, és rövid időre megbénították az elektromos hálózat egyes részeit 2015 és 2016 telén. 2017-ben Oroszország az eddigi egyik legsúlyosabb kibertámadást intézhette Ukrajna ellen, ami világszerte több mint 10 milliárd dolláros kárt okozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik