Nagyvilág

Szilveszter éjféltől megszűnt a kapcsolat Homonnay Gergellyel

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Bár december 30-án a Facebook letiltotta, így nem posztolt, de szilveszter éjfélig Homonnay Gergely tartotta a kapcsolatot a barátaival, Rómából több ismerősének is boldog új évet kívánt, éjféltől viszont se üzenet, se hívás nem érkezett többé tőle. Erről Marczingós László ügyvéd számolt be lapunknak, aki a szombaton tragikus körülmények között elhunyt Homonnay néhány barátjával éppen Rómába tartott hétfőn, amikor felhívtuk. Marczingós az egyik családtag meghatalmazásával érkezik az olasz fővárosba, hogy intézze az ügyeket az olasz hatóságoknál, magához vegye Erzsit, Homonnay legendás macskáját, illetve a magyar barátokkal közösen az olasz rendőrség rendelkezésére álljon.

Homonnay Gergely író, ellenzéki aktivista halálának körülményeit az olasz rendőrség nagy erőkkel vizsgálja, Marczingós úgy tudja, hogy egész hétvégén dolgozott egy csapat az ügyön. A rendőrök házkutatást is tartottak, az író elektronikus levelezését is átnézhették, legalábbis Homonnay egyik barátját online értesítették a halálesetről vasárnap délelőtt, ő tudatta azután a tragikus hírt a családdal.

Marczingós László hivatalos tájékoztatást kedden délelőtt kap az olasz rendőrségtől, egyelőre csak valószínűsítette, hogy büntetőügyben folyik az eljárás, amire abból következtet, hogy nem közigazgatási eljárás keretében vizsgálódnak, és mindenre kiterjedően folyik a nyomozás. Bár az olasz sajtó első hírei alapján idegenkezűségre utaló jeleket nem találtak, a mindenre kiterjedő vizsgálat azt jelenti, hogy ezt az eshetőséget sem zárják ki.

Biztos, hogy a holttestet boncolni fogják, és szakértői vizsgálatok sora következik, ami hosszú eljárást vetít előre – véli az ügyvéd.

Homonnay magyarországi barátai semmit sem tudnak a férfi halálának a körülményeiről, azt sem, kivel és hol töltötte az utolsó óráit. Mindazonáltal voltak ellenségei és voltak félelmei is, megesett, hogy nem utazott haza, mert komolyan vehető fenyegetést kapott – elevenítette fel az ügyvéd.

Az olasz sajtóban azt közölték, hogy gyanús port és folyadéktartalmú fiolákat találtak Homonnay személyes holmija között, emiatt a drogtúladagolás lehetőségét is vizsgálják. Marczingós László és Homonnay más közeli barátai kizártnak tartják a túladagolást, tudomásuk és tapasztalataik szerint az aktivista az utóbbi években teljesen tiszta volt. Rákbetegségből gyógyult fel nemrég, és nagyon komolyan vette az egészségét, tisztában volt a kockázatokkal – állítják egybehangzóan. A koronavírus járványt is komolyan vette, úgy tudják, december 16-án kapott védőoltást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik