Nagyvilág europoli

Magyarország az uniós vakcinabeszerzésről tárgyal az omikron miatt

Az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal,

közölte a Portfolio megkeresésére a Koronavírus Sajtóközpont. A lap azután kereste meg a kormányzati szervet, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön bejelentette: a tagállamok döntése alapján az Európai Unió több mint 180 millió dózist rendel a Pfizer/BioNTech omikronra specializált variánskövető vakcinájából a májusi harmadik beszerzési szerződés keretében rögzített lehetőséggel élve.

A cikk szerint a most eldöntött és bejelentett uniós megrendelés alapján március végére-április elejére lehet készen ez a variánskövető vakcina, amit feltehetően leghamarabb április-május körül tud engedélyezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hiszen azt ígéri, hogy jórészt a kifejlesztéssel párhuzamosan vizsgálja a készítményt.

A hírportál felidézi, hogy a májusban aláírt harmadik Pfizer-vakcina rendelési szerződésből egyedüli tagállamként Magyarország maradt ki arra hivatkozva, hogy rengeteg vakcinánk van és 2022 nyara-ősze körülre úgyis termelésbe áll a debreceni oltóanyaggyár. A helyzet akkor változott meg, amikor engedélyezték a Pfizer 5 – 11 éves korosztálynak szóló vakcináját, és Magyarország az EU-s beszerzés segítségével rendelt belőle. A Portfolio megjegyzi, hogy a debreceni vakcinagyár leghamarabb 2023-ban oldhatja meg az ország vakcinaellátását, azonban mRNS-oltásokat nem fog tudni előállítani.

Kapcsolódó
Magyarország visszalép az uniós vakcinabeszerzési programba
Így további Pfizer vakcinákat tudunk venni, pedig májusban otthagytuk a közös uniós vásárlást.

Koronavírus

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik