Belföld europoli

Magyarország visszalép az uniós vakcinabeszerzési programba

Megerősítette az Euronewsnak az Európai Bizottság egyik szóvivője, hogy Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amit a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.

A kormány májusban jelentette be, hogy nem kell több Pfizer vakcina, ezért nem vesz részet a következő vásárlási körben, de a lap azt írja, szeptemberben már Brüsszelben lobbiztak azért, hogy mégis vehessenek az oltóanyagokból.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztályának vezetője tegnap jelentette be, hogy az ország készen áll az 5-11 éves korosztály oltására is, mert van elég Pfizer-vakcina és a kormány lekötött korábbi szállítmányokat. Akkor még nem lehetett tudni, pontosan hogyan kötötték le a szállítmányokat.

Gulyás Gergely korábban közölte, hogy ha az EMA engedélyezi a vakcinát a fiatalok számára is, akkor Magyarországon is kérhetik majd a szülők az oltást.

A vásárlást a hivatalos koronavírus-információs oldal is közölte, egy hír aljára elrejtve. Ezt írták:

Az Oltási akcióhét keretében még nem, de heteken belül várhatóan megkezdődhet az 5-11 éves gyermekek oltása is. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) november 25-én jelentette be, hogy engedélyezi ennek a korosztálynak az oltását is a Pfizer-vakcinával. Magyarország készen áll ennek a megszervezésére is, a kormány már megrendelte a gyermekek oltására való Pfizer vakcinákat, az első szállítmány várhatóan december végén érkezik meg. A további tudnivalókat hamarosan ismertetjük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!