Nagyvilág koronavírus

Csehország hátrasorolja az oltatlanokat az életben

Michal Cizek / AFP
Michal Cizek / AFP
Andrej Babiš kormányfő bekeményít, szerinte nem elegek az intézkedések. Főleg a zlíniek és sziléziaiak betegednek le az országban, közülük is az oltatlanok.

Szerdán kora délután a Facebook-oldalán jelentette be Andrej Babiš (lassan leköszönő) cseh miniszterelnök, hogy a szomszédos Ausztriához hasonlóan szigorításokat terveznek a Covid-járvány miatt. Babiš mondjuk nem osztrák, hanem bajor modellt nevezett meg követendő példaként, amit azért kell bevezetni, mert az eddigi intézkedések nem bizonyultak elégnek Csehországban.

Kapcsolódó
Elhunytak, haldoklók sokkoló fotóival ösztönöznék oltásra a cseheket
Az egészségügyi minisztérium akciója komoly felháborodást váltott ki.  

November 22-től kezdve cseh földön csak azok vehetnek részt tömegrendezvényeken és vehetnek igénybe egy kupac szolgáltatást, akik vagy be vannak oltva koronavírus ellen, vagy átestek a betegségen nemrég. Babiš szerint a legrosszabb a helyzet a morva-sziléziai és a zlíni régiókban, ahol komplett – oltatlan – családok kerülnek az intenzív osztályokra.

A cseh miniszterelnök zárásként azt kéri honfitársaitól, oltság be magukat, mert az oltatlanok kilencszer valószínűbben kerülnek kórházba súlyos tünetekkel, és akár bele is halhatnak a szövődményekbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik