Nagyvilág koronavírus

Elhunytak, haldoklók sokkoló fotóival ösztönöznék oltásra a cseheket

Rosta Tibor / MTI
Rosta Tibor / MTI
Az egészségügyi minisztérium akciója komoly felháborodást váltott ki.

A koronavírus miatt haldoklók, illetve elhunytak sokkoló fotóival  próbálja ösztönözni az oltási hajlandóságot a cseh egészségügyi minisztérium. A tárca szerint a 10,7 milliós Csehországban a felnőtt lakosság 68 százaléka kapott oltást, a hivatalos kormányzati cél a 75-80 százalékos átoltottság elérése – írja az Euronews.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter megerősítette, a kampány brutális, de realista lesz.

Megmutatja, hogyan néznek ki a páciensek, akik nem akarták magukat beoltatni, és az intenzív osztályon végezték.

Helyettese arról beszélt, hogy eddig nem mutatták meg, mit tud a Covid, ezért hittek sokan a tények helyett a hamis információknak.  Martina Koziar Vasáková szerint a pandémia még legalább egy évig jelen lesz a csehek életében.

A tárca szóvivője arról beszélt, hogy több száz képből válogattak ki a kampányhoz tizenkettőt és nagyon ügyeltek arra, hogy egyiken se lehessen látni az arcot, beazonosítani az illető pácienst. A sokkoló  fotókat ilyen megjegyzésekkel látták el:

Elhitte a téves információkat,

Úgy vélte, jobb még várni,

Állandó kifogásokkal élt.

Néhány a fotók közül már megjelent, például az irozhlas.cz oldalon (de csak erős idegzetűek kattintsanak át linkre, + 18-as tartalom).

A sajtóban, a portálokon és a közösségi hálón megjelent képek miatt sokan élesen bírálják a kampányt, azt egy rektor a miniszternek írt nyílt levelében erkölcstelennek nevezte, szerinte az csak elrettenti és nem oltásra ösztönzi az embereket.

Csehországban szerdáig 31 229-en hunytak el a Covid-19 szövődményeiben. A kórházakban jelenleg 3295 beteget ápolnak, közülük 486-an súlyos állapotban vannak. Az új fertőzöttek száma az utóbbi napokban gyorsan emelkedik, de nő az érdeklődés az oltás iránt. Kedden 41 ezer adagot adtak be. A koronavírus elleni oltás mindkét adagját eddig 6,2 millióan kapták meg. A harmadik, megerősítő oltást 420 ezren vették fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik