Nagyvilág koronavírus

Meghaladta a 11 ezret a napi új fertőzöttek száma Csehországban

MTI/EPA/Martin Divisek
MTI/EPA/Martin Divisek

Csehországban nem várt mértékben emelkedik az újonnan igazolt fertőzöttek és a kórházban kezeltek száma – derül ki az MTI tudósításából.

Hétfőn már 11 ezer 514 új igazolt koronavírus-fertőzöttet mutattak ki a laboratóriumi szűrések, 2 ezer 250-nel többet, mint egy hete. A kórházban kezelt Covid-betegek száma megközelítette a 4 ezer 300-at.

A járvány tavaly március eleji kitörése óta eddig több mint 1,9 millióan fertőződtek meg a 10,7 milliós Csehországban, a Covid szövődményeiben pedig 31 ezer 636 ember meghalt. Növekszik a halálos áldozatok száma is, bár kisebb mértékben, mint a téli és a tavaszi hónapokban. Az utóbbi hetek halálozási rekordját a múlt szerdán mutatták ki: 70-en haltak meg a kórban.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szerint a koronavírus-járvány újabb hulláma a legkockázatosabb előrejelzés szerint alakul, ezért a kormány újabb óvintézkedések meghozatalát mérlegeli. Tekintettel a közelgő kormányváltásra, ezeket az intézkedéseket már a formálódó új kormánykoalíció szakembereivel is egyeztetik.

A kórházak már nincsenek annyira leterhelve, mint egy éve vagy idén márciusban, amikor tízezer beteget láttak el, s közülük több mint kétezren súlyos állapotban voltak. Mindezek ellenére majdnem egy tucat morvaországi kórház így is a hadsereg segítségét kérte a problémák leküzdésére, elsősorban az ápolóhiány enyhítésére.

Csehországban eddig 6,2 millióan kapták meg a vakcina mindkét adagját, 532 ezren pedig már a megerősítő, harmadik adagot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik