Nagyvilág

Szabadlábon marad Trump volt tanácsadója

Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Anna Moneymaker / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Miután Steve Bannon, Donald Trump volt amerikai elnök egykori tanácsadója hétfőn feladta magát az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak, nem vették őrizetbe és óvadék nélkül szabadon bocsátották – írja az amerikai sajtó alapján az MTI.

Bannonnak csütörtökön kell újra megjelennie a bíróságon. A 67 éves férfi beleegyezett a bíró által támasztott feltételekbe, azaz hogy heti rendszerességgel bejelentkezik a bírósági tisztviselőknél, átadja útlevelét, minden, a körzeten kívüli utazásáról értesíti a bíróságot, és jóváhagyást kér, ha el akarja hagyni az Egyesült Államokat.

Az amerikai igazságügyi minisztérium pénteken emelt vádat Trump egykori tanácsadója ellen a Kongresszus megsértése miatt, miután megtagadta a tanúvallomást a január 6-i capitoliumi zavargásokat vizsgáló bizottság előtt.

A demokrata párti képviselők vezette amerikai képviselőház októberben kezdeményezte Bannon felelősségre vonását a Kongresszus megsértése miatt. A volt tanácsadó az elnöki előjogok elvére hivatkozva tagadta meg az együttműködést a bizottsággal. Az ügy ezt követően került az igazságügyi minisztériumhoz. Bannon ellen azért is vádat emeltek, mert megtagadta a kért dokumentumok benyújtását a testületnek.

Bannon egyike annak a több mint 30, a volt republikánus elnökhöz közelálló személynek, akit a képviselőházi bizottság arra utasított, hogy tanúskodjanak a Capitolium ostroma előtt történt eseményekről.

Az amerikai törvényhozás épületét január 6-án ostromolták meg, köztük Trump hívei is, az akkori elnök beszédét követően. A Capitoliumban a szenátus éppen a demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr.

A bizottság tagjai azt remélik, hogy a volt tanácsadó elleni fellépés másokat – például Mark Meadowst, a Fehér Ház volt kabinetfőnökét – is arra késztet majd, hogy tanúskodjanak. Adam Schiff, Kalifornia állam demokrata párti képviselője, aki egyben a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke és a január 6-i eseményeket vizsgáló testület tagja, azt mondta: „ez nagyon erős hatással lesz a döntésükre”.

Az igazságügyi minisztérium közlése szerint – amennyiben elítélik – Bannonra minimum 30 nap, legfeljebb egy év börtön, valamint 100 és 1000 dollár közötti pénzbírság vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik