Nagyvilág

Putyin oligarchájánál kutakodott az FBI

Alekszandr Zemljanyicsenko / MTI / AP
Alekszandr Zemljanyicsenko / MTI / AP
Oleg Deripaszka korábban együtt dolgozott Donald Trump egykori  kampányfőnökével is. Előbb Borisz Jelcinnek, majd Vlagyimir Putyinnak fogadott hűséget.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei átkutatták  kedden Oleg Deripaszka washingtoni villáját és New York-i ingatlanjait. Az FBI egyik szóvivője csak annyit árult, hogy bírósági végzés alapján jártak. Oleg Deripaszka képviselője újságíróknak annyit mondott, hogy a házkutatások az oligarcha elleni amerikai szankciókkal hozhatóak összefüggésbe, az átkutatott ingatlanok valójában azonban az alumíniumipari mágnás rokonaié.

Az Egyesült Államok 2018-ban sújtotta szankciókkal Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasát. A büntetőintézkedések értelmében Deripaszka nem folytathat üzleti tevékenységet, nem rendelkezhet ingatlannal az Egyesült Államok területén – írta az MTI. Korábban az amerikai pénzügyminisztérium tudatta, pénzmosás, zsarolás,  üzleti riválisai megfélemlítése és egy kormánytisztségviselő illegális lehallgatása miatt nyomoznak az oligarcha ellen. Deripaszka 2019 márciusában pert indított a szankciók feloldásért, amelyek miatt  milliárdos veszteségeket szenvedett el, de kérelmét elutasították.

Deripaszka üzleti kapcsolatban állt Donald Trump egykori  kampányfőnökével, bírósági iratok szerint Paul Manafort állítólag a 2016-os amerikai választási kampányt érintő bizalmas értesüléseket, közvélemény-kutatási adatokat ajánlott fel neki.

Kapcsolódó
Trump volt kampányfőnöke épp arra készül, hogy hátba szúrja az elnököt
Paul Manafort egy éven át ellenállt, és nem adta ki Trumpot az ellene nyomozó ügyészeknek. Trump most viszont kezdhet izgulni.

Manafortot pénzügyi csalásokért, a 2016-os választási kampányba történő orosz beavatkozás ügyében miatt az Egyesült Államok elleni összeesküvésért, hamis tanúzásért és az igazságszolgáltatás akadályoztatásának megkísérléséért hét és fél év börtönre ítélték, de Trump tavaly decemberben elnöki kegyelemben részesítette .

Mint korábban megírtuk, Deripaszka legendákat gyártott saját  felemelkedéséről, arról, hogy félárvaként, egykori mosogatóból miként lett multimilliárdos. A keleti vadkapitalizmus szereplője a hatalmon lévő politikusokhoz mindig kötődött, kiváló kapcsolatot ápolt a Jelcin-klánnal, a néhai elnök egyik sógorának vejeként. Korábban az üzleti sikereit kritikusai azzal is magyarázták, Deripaszka a legkíméletlenebb módszerektől és állítólagos maffiakapcsolatoktól sem riadt vissza, hogy megszerezze az általa kiszemelt cégeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik