Belföld

Orosz milliárdosok egymás közt – a nagy alumíniumüzlet

Egyedüli tulajdonosa lett az orosz alumíniumipart átfogó holdingnak, a Russzkij Aluminiumnak. Az új birtokos mögött egy olyan ember áll, aki ellen New Yorkban bérgyilkosság miatt folyik per.

Roman Abramovics orosz milliárdos, a Chelsea angol futballklub tulajdonosa, eladta részesedését a legnagyobb orosz alumíniumipari társaságban,
Orosz milliárdosok egymás közt – a nagy alumíniumüzlet 1

a Russian Aluminiumban (Russzkij Aluminium) – jelentette a Vedomosztyi üzleti napilap. Az újság információi szerint Abramovics cége, a Millhouse Capital nemrégiben vált meg 50 százalékos részesedésétől. A vevő a Basic Element volt – e társaság birtokában volt eddig a Russzkij Aluminium másik fele. A cég Oleg Deripaszka érdekeltsége.


A Basic Element nem nyilatkozott az üzletről, a Millhouse Capital pedig nem volt elérhető. Ha igaz a Vedomosztyi híre, akkor az azt igazolja, hogy Abramovics pénzt akar szerezni üzleti terveihez. A milliárdos vállalkozó éppen most töri a fejét azon, hogyan futtassa fel a Chelsea-t, az angol profi klubot, amelyet nemrégiben vásárolt meg, és tűzdelt tele nemzetközi sztárfocistákkal.

177 millió font egy hónap alatt 

A patinás angol futballcsapat, a Chelsea régóta küszködött a nyomasztó adósságteherrel. Ezen a helyzeten változtathatna most Abramovics, aki 94 százalékos részesedést szerzett nemrégiben a klubban. Abramovics azt ígéri, hogy visszafizeti a klub adósságait, így például azt a 75 millió font (122 millió dollár) értékű kötvénycsomagot is törleszteni kezdi, amelyet hat évvel ezelőtt bocsátott ki a focicsapat. Ezt az adósságot egyébként csak 2007-ig kellene visszafizetni, de ha a kötvényesek beleegyeznek a 36 éves milliárdos ajánlatába, akkor a csapat adósságainak nagy részét máris rendezné – írja a BBC. Ha a visszafizetés megtörténik, akkor az Abramovics által egy hónap alatt a Chelsea-re költött összeg meg fogja haladni a 177 millió fontot, vagyis a 300 millió dolláros álomhatár közelében járna az ezzel kapcsolatos pénzkiadás. 

Problémák a Chelsea-nél – és másutt

Abramovics több nehézséggel is kénytelen újabban szembenézni: a Chelsea felvásárlása ügyében vizsgálatot indított az angol tőzsdefelügyelet, a Financial Services Authority (FSA, Pénzügyi Szolgáltatások Felügyelete). Azért kutakodik, mert állítólag a korábban nyilvánosságra hozott részvénytulajdonosi összetétel a Chelsea esetében nem volt pontos, és a piacot esetleg félrevezethették a klub valódi tulajdonosi szerkezete felől.


Abramovics más téren is problémakba ütközött: a világ negyedik legnagyobb olajtársaságát hozta létre ugyanis nemrégiben két orosz cég, a Jukosz és a Szibnyeft idén áprilisban. Oroszország két leggazdagabb embere, Mihail Hodorkovszkij és Roman Abramovics összefogása húzódott meg az ügylet mögött. Érdekesség, hogy a Hodorkovszkij kezében lévő Jukosz ellen időközben Oroszországban átfogó ügyészségi vizsgálat indult, s emögött sokan Putyin orosz elnököt sejtik. Abramovics ellen viszont, aki a Szibnyeftben érdekelt, a brit hatóságok mellett egyes orosz hírek szerint szerint hazájában is vizsgálat készülődik.

Az orosz főügyészség ugyanis kiterjeszti a gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos vizsgálatait a Szibnyeftre, a Jukosz vállalattal egyesülő olajcégre, és annak főrészvényesére, Roman Abramovicsra, az orosz üzleti oligarchia egyik legismertebb figurájára is – írta jól értesült forrásokra hivatkozva az Interfax augusztusban. A hírügynökség szerint újabb hatalmas vizsgálatsorozat kezdődhet, amely Abramovics – egyébként a távol-keleti Csukcsföld kormányzója – elleni vádemeléssel zárulhat. A főügyészség már jókora dossziét állított össze a Szibnyeft és az Abramovicshoz kapcsolódó különféle kereskedelmi alakulatok gazdálkodásáról. A főügyészség már behívatta Jevgenyij Szvidlert, a Szibnyeft elnökét, valamint a vállalat pénzügyi alelnökét.


Gyors karrier 

A 35 éves Deripaszka legendákat gyártott felemelkedéséből, abból, hogy egykor állítólag mosogatóként kezdte, és most milliárdos. A félárvaként egy Volga-menti városkában felnőtt Deripaszka egyébként művelt ember: előbb fizikát, majd később közgazdaságtant tanult a Plehanov Intézetben. Deripaszka tanulmányait brókerkedésből finanszírozta, majd részlegvezető lett az orosz kereskedelmi társaságnál, az Aluminiumproduktnál. Ezzel megkezdődött a fiatalember igazi karrierje: csakhamar vezérigazgató lett egy szibériai alumíniumkohóban, Szajanszkban. Deripaszkára jellemző, hogy az egyébként szintén nem makulátlan múltú Csornij-fivérek kezében lévő cég élén – a kohóra nézve – rendkívül hátrányos üzleteket, kétes tranzakciókat hajtott végre. A tulajdonosok ezért azzal vádolták, hogy egyszerűen kifosztotta őket, ám hogy kinek van igaza, azt nehéz lenne kideríteni. Minthogy az alumínium a repülőgépgyártáshoz is elengedhetetlen, szívesen invesztál ebbe az iparágba is. De például a Volga márkájú autókat előállító GAZ-konszernben is érdekelt a multimilliárdos. Részesedéssel bír ezen kívül az egyik orosz biztosítótársaságban, egy lapterjesztő cégben, továbbá fa- és cellulózipari üzemekben és a Noszta nevű acélkombinátban is. Deripaszka cégbirodalma olyannyira szerteágazó, hogy a Basic Element holdingvállalatnál még egy organigrammot sem tudtak összeállítani, amely a tulajdonosi struktúrák főbb vonalait érzékeltetné – amikor azt egy német újság kérte a cégtől. Deripaszka szerencséjét sokak szerint nemcsak a “jó üzleti metódusok” alapozták meg: kiváló kapcsolatokat ápol ugyanis a vállalkozó a Jelcin-klánnal, minthogy Deripaszka Jelcin egyik sógorának veje.  


Egy másik érdekes üzletember


Nem kevésbé „érdekes” üzletember az orosz alumínium-paktum másik szereplője sem: Oleg Deripaszka és vállalata, a Basic Element régi híres-hírhedt szereplője a keleti vadkapitalizmusnak. A Fortune magazin szerint Deripaszka magánvagyona 1,5 milliárd dollárt tesz ki.

Kritikusai szerint Deripaszka az, aki a legkíméletlenebb, legbrutálisabb módon vásárolja fel, szerzi meg az általa kiszemelt cégeket. A milliárdost jelenleg New Yorkban bérgyilkossággal – pontosabban mások megölésére adott megbízással -, megvesztegetéssel és pénzmosással vádolják – írta róla korábban a német Handelsblatt.

A jelenleg párizsi emigrációban élő, korábbi orosz alumíniumbáró, Mihail Sivilo egy New York-i bíróságon támadta meg Deripaszkát: hárommilliárd dollárt követel tőle kártérítésként. A fa- és cellulózipari vállalkozás, a svájci-orosz Ilim Pulp pedig szintén bíróságon védekezik Deripaszka ellenséges felvásárlási kísérlete ellen.

Deripaszka visszautasítja az ellene felhozott maffia-vádakat, és beperli azokat az újságokat, amelyek ilyesmit állítanak róla. A tekintélyes német konzervatív lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung pereskedésbe is keveredett nemrégiben vele. Deripaszka reményei szerint egyébként hamarosan tisztázzák őt a Sivilo által felhozott New York-i vádak alól.

Deripaszka korábban Németországban szeretett volna terjeszkedni. Méghozzá nem is akármilyen célpontot szemelt ki magának, meg akarta menteni a csődbe ment Fairchild Dornier (FD) német-amerikai repülőgépgyárat. Deripaszka egy ipari holdingvállalat, a Basowy Element (BE) és a szibériai repülőgépgyár, az IAPO részvételével akarta átvenni a Dornier-t. Ez az ügylet végül nem valósult meg, de Deripaszka rögtön a nyugati üzleti újságok hasábjaira került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik