Nagyvilág koronavírus

Munkaszüneti hét jöhet Oroszországban a járvány miatt

Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP

Oroszország kedden újabb napi rekordot döntött a koronavírusos halálesetekből, és a gyorsan növekvő fertőzési ráta is nyomás alatt tartja az ország egészségügyi intézményrendszerét. Az orosz kormány a fejlemények hatására most munkaszüneti hét kihirdetését javasolta.

Az AP News azt írja, az Oroszországban legutóbb regisztrált 24 órás halálozási adat 1015 volt, ami a legmagasabb a járvány kezdete óta. A járvány miatt meghaltak száma ezzel 225 325-re nőtt, ami messze a legmagasabb európai adat. Az elmúlt napon emellett 33 740 új fertőzést is regisztrált.

Mindezekre tekintettel Tatjána Golikova miniszterelnök-helyettes tett javaslatot arra, hogy október 30-tól vezessenek be egy egész héten át tartó munkaszüneti időszakot, és mint mondta, a kabinet felkérte Vlagyimir Putyin elnököt, hogy engedélyezze a lépést.

A Kreml mindeddig kizárta azt a lehetőséget, hogy újra országos lezárást hirdessenek, mert a járvány elején bevezetett korlátozások súlyos csapást mértek az orosz gazdaságra, ami csorbította Putyin népszerűségét is.

Oroszország napi szintű koronavírus-halálozási adatai hetek óta az egekben vannak, és a halálozás épp a hétvégén haladta meg első ízben az 1000-et. Az orosz kormány koronavírus-munkacsoportja hétfőn azt közölte, hogy körülbelül 45 millió orosz, vagyis a 146 millió lakosú ország 32 százaléka szerzett eddig teljes körű oltottságot. Vlagyimir Putyin ezzel együtt felhívta a figyelmet, hogy bár fontos a lakosság széleskörű beoltottsága, a vakcina fölvételének önkéntesnek kell maradnia.

A hírek szerint a hatóságok mindenesetre oltópontokat nyitottak korházakon kívüli helyszíneken, így bevásárlóközpontokban, valamint bónuszokkal és egyéb ösztönzőkkel próbálják rávenni az embereket, hogy vegyék fel az oltást. Ezek az erőfeszítések azonban egyelőre mérsékelt eredményekhez vezettek.

Dimitrij Peszkov, Putyin szóvivője megjegyezte, hogy miközben a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy az oltóanyagok könnyen hozzáférhetők legyenek, az oltás felvételének ösztönzésében kezdeményezőbbnek kellett volna lenniök.

Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e engedélyezni külföldi oltóanyagok behozatalát, hogy ezzel is csökkentsék a lakosság oltással szembeni bizalmatlanságát, Peszkov azt mondta, a lakosság oltásszkepticizmusa nem korlátozódik a hazai oltóanyagokra. A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy az oltásimport és -export kérdését az egyenlőség elve alapján kell megoldani, utalva arra, hogy Oroszország és az Európai Unió tárgyalásai a koronavírus elleni védőoltások kölcsönös elismeréséről jelentősen elhúzódtak.

Miközben a Kreml láthatóan ellenállt az országos lezárás bevezetésének, evvel párhuzamosan azért felhatalmazták a regionális hatóságokat, hogy helyzettől függően döntsenek a korlátozásokról. Ennek hatására Oroszország nyolcvanöt régiója közül sokan már bevezettek kisebb-nagyobb intézkedéseket, így például sok helyen korlátozták a nyilvános nagyrendezvényeket, a színházak, éttermek és már nyilvános helyszínek nyitva tartását. Néhány régióban emellett kötelezővé tették az oltást a közalkalmazottaknak és a hatvan évesnél idősebbek meghatározott csoportjai számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik