Nagyvilág

Benito Mussolini unokája tarolt az olasz önkormányzati választáson

Stefano Montesi - Corbis/Corbis via Getty Images
Stefano Montesi - Corbis/Corbis via Getty Images
Rachele Mussolini szerint nem a neve miatt szavaztak rá ennyien.

Olaszországban a hétvégén önkormányzati választásokat tartottak, ahol a legfelkapottabb név egyértelműen Rachele Mussolinié, az egykori fasiszta diktátor, Benito Mussolini unokájáé volt, aki egyébiránt a legtöbb szavazatot is besöpörte a voksoláson.

Ahogy a 444 írja, az olasz választási rendszerben a választók konkrét nevekre voksolhatnak a pártok listáiról, így sikerült Mussolininek begyűjtenie a legtöbb preferencia szavazatot.

Rachele Mussolini a jobboldali Olasz Testvérek színeiben indult a választásokon. Ez az a párt, amellyel a magyar kormánypárt is egyre inkább keresi a kapcsolatot az utóbbi időben, olyannyira, hogy a júniusi német-magyar Eb-meccs helyett Orbán Viktor miniszterelnök is inkább a párt elnökével egyeztetett.

Rachele Mussolini a sajtónak kijelentette, nem a nevének, hanem a közéleti szerepvállalásának köszönheti a sikert, ezt pedig azzal támasztotta alá, hogy több mint tízszer annyi szavazatot gyűjtött be, mint öt évvel ezelőtt, amikor politizálásra adta a fejét.

Az egykori Duce családja nem szakadt el a politikától az elmúlt évtizedekben. Rachele nővére, Alessandra Mussolini sokáig európai parlamenti képviselő volt, míg apjuk, Romano Mussolini nevéhez fűződik egy ma már nem létező újfasiszta párt himnuszának a komponálása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik