Nagyvilág

Orbán Viktor Brüsszelbe megy a német-magyar meccs helyett

Orbán Viktor Facebook
Orbán Viktor Facebook

Indulás Brüsszelbe. Hajrá, magyarok! – írta Facebook-oldalán Orbán Viktor szerda délután, megerősítve azokat a sajtóhíreket, miszerint este nem lesz ott a Németország-Magyarország Eb-mérkőzésen Münchenben. A Politico úgy tudja, hogy a miniszterelnök szerda este Giorgia Melonival, az Olasz Testvérek párt elnökével vacsorázik a belga fővárosban, akivel igen jó kapcsolatot ápolnak. Az olasz sajtó korábbi találgatásai szerint a Fidesz ahhoz a frakcióhoz csatlakozhat majd az Európai Parlamentben, amelynek az Olasz Testvérek is a tagja. A Facebookja szerint a magyar kormányfőt elkíséri Novák Katalin is.

Frissítünk!

Orbán Viktor és Novák Katalin tárgyalást folytattak Giorgia Melonival, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnökével Brüsszelben – tájékoztatta az MTI-t szerda este Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Közlése szerint a megbeszélésen Orbán Viktor és Giorgia Meloni az európai politikai és pártélet változásairól cseréltek eszmét, és kifejezték elkötelezettségüket az európai jobboldal egyesítése valamint az Európa jövőjéről szóló vitában való aktív részvétel mellett. Mint mondták, a jobboldali pártoknak hangsúlyosan kell képviselniük sok millió európai polgár érdekeit, akik hitet tesznek a hagyományos családmodell, az erős nemzeteken alapuló erős Európa valamint közös kulturális és vallási gyökereink mellett.

A bejegyzés előtt nem sokkal jelent meg a Népszava honlapján egy cikk, amelyben saját értesüléseire hivatkozva azt írják: kedden jelzés érkezett Ausztriába a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, hogy a Terrorelhárítási Központ delegációja áthalad közúton az országon. A lap szerint a TEK úticélja München volt, vagyis még kedden is úgy volt, hogy a magyar miniszterelnök Németországba utazik.

A Népszava arról is ír, hogy a birtokába került egy belső jelentés, amely szerint a müncheni magyar konzulátus is incidensektől tart a felfokozott hangulat miatt. Mint ismert, komoly véleménykülönbségek alakultak ki a müncheni Allianz Aréna kivilágítása körül és elképzelhetőnek tartják, hogy Orbán nem akart ilyen környezetben mutatkozni. Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel azután került szóba, hogy Magyarországon a politikusok elfogadták a pedofiltörvény javaslatát, amely a homoszexuálisokat egy kalap alá veszi a pedofilokkal. A németeknek ez annyira nem tetszett, hogy petíciót indítottak azért, hogy az Allianz Arena szivárványos színekben legyen kivilágítva a magyarok ellen. Az UEFA végül nem adott engedélyt az akcióra, viszont Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és Angela Merkel is elítélte a pedofiltörvényt annak homofób vonatkozásai miatt.

A jelentésben a Népszava szerint az is olvasható, hogy „a bajor rendőrök kifejezetten szigorúan lépnek fel a magyar szurkolókkal szemben, akiktől minden molinót és megafont elvesznek majd a beléptetésnél, ellenben a német drukkerek között sokan várhatóan nem csak zászlót visznek majd magukkal, de szivárványszínű pólóban is lesznek. A magyar fél ezért szakkonzul jelenlétének biztosítását kérte a bajor belügyminisztériumtól a stadionba, vagy annak közelében, hogy az esetleg előállított magyaroknak egyből segítséget nyújthassanak, de ezt a kérésüket elutasították”.

A Népszava diplomáciai forrásra hivatkozva hozzáteszi, hogy ha Orbán egy előkészített utat mondott le utólag, akkor az egy felsőbb szintekről érkezett, erőteljes német jelzés eredménye lehet, miszerint nem látják őt szívesen.

Kapcsolódó
Orbán visszaszólt von der Leyennek a homofób törvénnyel kapcsolatos bírálat miatt
Az Európai Bizottság elnöke korábban a pedofíliát a homoszexualitással összemosó magyar törvényt nevezte szégyenletesnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik