Nagyvilág europoli

Körmöst kapott Lengyelország a romló médiahelyzet miatt

Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Nem boldog az Európai Parlament attól, hogy a jobboldali varsói kormány hadat üzent a médiának és a bíróságoknak.

Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta a lengyel médiaszabadságról és a jogállamiságról szóló állásfoglalást, ami szerint a helyzet mindkét területen folyamatosan romlik – írja az MTI.

A képviselők a dokumentumban „a lehető leghatározottabban” bírálják a szejm által elfogadott médiatörvény-tervezetet. Ezt „a kritikus tartalmak elhallgattatását és a médiapluralizmus elleni közvetlen támadást” célzó kísérletnek minősítik, ami az uniós és a nemzetközi jogot egyaránt sérti.

A képviselők szerint az is nagyon aggasztó, hogy a „kormány által ellenőrzött” PKN Orlen olajipari vállalat már azelőtt átvette a Polska Press csoport feletti irányítást, hogy megszületett volna a végleges döntés a lengyel ombudsmannak a versenyhatósági engedélyezés ellen benyújtott fellebbezése ügyében. Az EP állásfoglalásában elítélte

azokat a folyamatos lejárató kampányokat és a kormánykoalícióval szoros kapcsolatban álló szereplők által indított, a közéleti részvételt akadályozó stratégiai pereket, amelyek célkeresztjében a jelenlegi kormányt bíráló bírák, újságírók és politikusok állnak.

Az uniós képviselők többsége szerint a gyorsabb fellépés segített volna elkerülni az igazságszolgáltatás függetlenségének folyamatos erózióját. A képviselőket aggasztja, hogy a lengyel hatóságok a közelmúltban – „az illegitim alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság fegyelmi tanácsának összetételével és szervezetével kapcsolatban” – szándékosan és rendszeresen megsértették az Európai Unió Bíróságának jogállamisággal kapcsolatos ítéleteit és végzéseit.

Az uniós jog elsőbbsége az Európai Unió jogrendjének alaptétele, amit minden tagállam hivatalosan elfogadott – írták a képviselők. Ennek szellemében az EP felszólítja a lengyel miniszterelnököt és főügyészt, hogy vonja vissza az alkotmánybíróság előtt függőben lévő indítványokat, amik az uniós szerződések egyes részeinek és az emberi jogok európai egyezményének alkotmányossági felülvizsgálatát kérik.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik