Nagyvilág europoli

Von der Leyen kiállt a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni uniós eljárások mellett

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Az ORF szemlézte Ursula von der Leyen a német Süddeutsche Zeitungnak adott interjúját, amelyben az Európai Bizottság elnöke kiállt a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni, az uniós jog megsértése miatt indított eljárások mellett. Von der Leyen arról beszélt, hogy „jogilag tisztán” kell dolgozniuk, de emellett józannak kell lenniük és törekedniük kell a párbeszédre.

Az Európai Bizottság a lengyel bírák fegyelmi rendszere miatt kérte az EU Bíróságának eljárását, amely kimondta, hogy Lengyelország nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit. Ennek ellenére Lengyelország nem járt el érdemben a kifogásolt ügyben, így a Bizottság büntetés kiszabását kezdeményezte az Európai Unió Bíróságánál. A cikkben emlékeztetnek: több európai parlamenti képviselő már régóta szorgalmazza az ilyen típusú szankciókat a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása érdekében.

Von der Leyen elmondta: a Bizottság következetesen alkalmazza a kötelezettségszegési eljárás intézményét az uniós jog megsértése esetén. „Szükség esetén a bírság is része az eszközkészletünknek” – tette hozzá. Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa szerint Varsót naponta akár egymillió eurós bírsággal is sújthatják. Angela Merkel német kancellár lengyelországi látogatásán a vita párbeszéd útján történő megoldását javasolta. „A politika több, mint a bírósághoz fordulás” – mondta lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel való találkozó után.

Az ügyről bővebben itt olvashat:

Kapcsolódó
Bekeményített az EU Lengyelországgal szemben, ez Orbán számára is figyelmeztető jel lehet
A lengyelek az EU hatalmának és működésének alapjait kérdőjelezik éppen meg. Az unió a kifizetések lassításával, akadályozásával igyekszik nyomást gyakorolni Varsóra.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik