Nagyvilág europoli

Orbán a Magyar Közlönyben állt ki Lengyelország mellett Brüsszellel szemben

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Lengyelország védi az Európai Unió külső határait, ezzel Európa belső biztonságát védi. Eközben Brüsszel hátba támadja Lengyelországot, visszaél hatalmával, és az Európai Unió egységét veszélyezteti.

Ez olvasható az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányhatározatban, szúrta ki az Index.

A Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent határozatban a kormány felhívja Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg az Európai Bíróság előtt folyamatban lévő eljárásba történő, Lengyelország melletti beavatkozás lehetőségét, amelynek keretében a Kormány kifejtheti jogi álláspontját.

Az Európai Unió történetében példa nélküli, hogy az Európai Bizottság egy tagállammal szemben ideiglenes intézkedésként kényszerítő pénzbírság kiszabását kezdeményezze egy, az európai uniós jog és a nemzeti alkotmányjog viszonyát is érintő összetett kérdésben

– olvasható a határozatban.

Mint arról korábban beszámoltunk, a lengyel kormány évek óta próbálkozik az igazságügyi reformmal, amely Brüsszel szerint a bírák függetlenségének korlátozása felé tett lépésekből áll. Az uniós és a lengyel jogrendszer egymáshoz való viszonyáról zajló vita mára odáig jutott, hogy az EU-s kifizetések lassításával, korlátozásával próbálnak a lengyel kormányra nyomást gyakorolni. Hogy ennek mi lehet a végeredménye, arról alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Bekeményített az EU Lengyelországgal szemben, ez Orbán számára is figyelmeztető jel lehet
A lengyelek az EU hatalmának és működésének alapjait kérdőjelezik éppen meg. Az unió a kifizetések lassításával, akadályozásával igyekszik nyomást gyakorolni Varsóra.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik