Nagyvilág

300 euróval ösztökéli hazatérésre a migránsokat Litvánia

PETRAS MALUKAS / AFP
PETRAS MALUKAS / AFP
Lukasenka zsarol.

A fehérorosz határon át illegálisan Litvániába érkezett ázsiai és afrikai migránsok bő százezer forintnak megfelelő 300 euró „motivációs pénzt” kapnak a litván hatóságoktól, amennyiben hajlandóak hazatérni országaikba. Erről a litván belügyminisztérium illetékese nyilatkozott.

A pénzt a reptétren adják át egyszeri segélyként az illegális határátlépőknek, akik egyetlen ízben élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A Vilnius által ajánlott összeg lényegesen kevesebb, mint amit a migránsok az embercsempészeknek fizetnek – sajtójelentések szerint egy ilyen utazás ára a száz euró százszorosát, vagyis tízezer eurót is elérhet.

Az év eleje óta a litván hatóságok négyezer illegális határátlépőt tartóztattak fel a fehérorosz-litván határon, ami ötvenszer több, mint a 2020-as egész évi adat.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök május végén figyelmeztetett, hogy országa addig feltartóztatta az illegális bevándorlókat, ám miután a Nyugat nyomás alá helyezte Lukasenka diktatúráját a demokráciaproblémák miatt, az államfő lazított a határőrizeten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik