Nagyvilág europoli

Megerősítik a litván határt, miután tömegével érkeznek az unió területére migránsok Fehéroroszországból

Petras Malukas / AFP
Petras Malukas / AFP

Az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége száz tisztet, harminc járőrautót és hét helikoptert telepít Litvániába. A Frontex közleményében hangsúlyozta, a gyors segítségnyújtást az indokolja, hogy a fehérorosz határon fokozott nyomás nehezedik Litvániára a tömegesen érkező illegális bevándorlók miatt.

Josep Borrell, az Európai Unió kül-, és biztonságpolitikai főképviselője péntek esti közleményében hangsúlyozta: akiknek nincs joga az Európai Unió területén maradni, azokat vissza kell küldeni származási országukba. Ennek érdekében az EU és tagállamai az uniós és a nemzetközi joggal összhangban megtesznek minden szükséges intézkedést.

A litván határőrség tájékoztatása szerint év eleje óta a litván-fehérorosz határon legkevesebb 3200 határsértőt vettek őrizetbe, míg ez a szám az egész tavalyi év során 74 volt. A migránsok több mint fele Irakból, Kongóból és Kamerunból érkezett. Május végén Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, hogy országa eddig feltartóztatta a szomszédos államba tartó illegális migránsokat, útját állta a drogcsempészetnek, de tekintettel az országra gyakorolt nyugati nyomásra, a hatóságok meggondolhatják magukat.

Vilnius azzal gyanúsítja Minszket, hogy Bagdadból és Isztambulból közvetlen repülőjáratokon utaztat be többségében iraki migránsokat, hogy aztán illegálisan az Európai Unió területére küldje tovább őket. Az iraki kormány pénteken közölte: nem tudja megakadályozni, hogy állampolgárai Fehéroroszországba utazzanak, miután az iraki turisták legálisan beléphetnek a kelet-európai ország területére.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik