Nagyvilág

Iszonyú meleg van Görögországban, Kálimnosz szigetén még hajnalban is 32,7 fokot mértek

Hosszan tartó, extrém hőhullám sújtja Görögországot, több helyen jóval 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek, és a meleg várhatóan kitart a hétvégén, sőt a jövő héten végig a mediterrán országban – jelentette a helyi meteorológiai szolgálat. A napok óta tartó forróság után jövő héten az előrejelzések szerint 46 Celsius-fok lehet a napi csúcshőmérséklet Görögország több pontján. Rodosz szigetén kedden 44 fok lehet.

Az éjszaka sem hoz enyhülést: Kálimnosz szigetén, az Égei-tenger déli részén rendkívül meleg volt a csütörtök hajnal. A legalacsonyabb hőmérséklet 24 óra alatt 32,7 fok volt, ami a valaha mért legmelegebb reggel egész Görögországban és Európa legmagasabb júliusi minimum-hőmérsékleti rekordjától is csak fél fokkal maradt el – írja az Időkép. 

A görög polgári védelem válságtanácskozást tartott, amelyet követően péntek este hőségriadót hirdettek. Sok településen klimatizált helyeket nyitottak meg azok számára, akiknek nincs otthon légkondicionáló berendezése. A munkaügyi minisztérium figyelmeztetett, hogy a szabadban végzett munkát, amennyire csak lehet, a minimumra kell szorítani. Az orvosok arra intették az embereket, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, ne igyanak alkoholt, és viseljenek szellős öltözéket. Egyes előrejelzések szerint ez a veszélyes hőség akár még további két héten át is sújthatja Görögországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik