Nagyvilág

Hiába a zavargások, folytatták a dél-afrikai exelnök perét

Emmanuel Croset / AFP
Emmanuel Croset / AFP

Zavargások ide vagy oda, hétfőn folytatták a dél-afrikai exelnök, Jacob Zuma korrupciós perét. Zuma még június végén került börtönbe, miután nem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság meghallgatásán, s ezzel megsértette a dél-afrikai igazságszolgáltatást. Az exelnök ezért tizenöt hónapos letöltendő börtönbüntetést kapott, amelyet június 29-én kezdett meg, az országban pedig nagyon hamar halásos erejű zavargások kezdődtek.

Kapcsolódó
Börtönbüntetésre ítélték Dél-Afrika korábbi elnökét
Jacob Zuma tizenöt hónap börtönt kapott, mert nem volt hajlandó megjelenni a korrupciós ügyeit vizsgáló bizottság előtt.

Az Aljazeera azt írja, Zuma korrupciós perét hétfőn folytatták a Legfelsőbb Bíróság pietermaritzburgi tartományi székhelyén. Itt összesen tizenhat vádponttal kell szembenéznie a volt elnöknek. Az ügye azzal az esettel áll összefüggésben, amikor az ország még 1999-ben vadászgépeket, járőrhajókat és egyéb katonai felszereléseket vásárolt öt európai fegyvergyártó cégtől. Ebben az időben Jacob Zuma elnökhelyettes volt a Dél-afrikai köztársaságban.

A most 79 éves férfit többek között azzal vádolják, hogy kenőpénzt fogadott el a Thales nevű francia védelmi óriástól, amely korábban korrupciós és pénzmosással kapcsolatos vádakba is belekeveredett.

Az ügy tárgyalása idén májusban kezdődött, ám Zuma jogi csapata számos módon próbálta halogatni, késleltetni az ügy lefolytatását. Jogászai lényegében a vádak elutasítására törekedett. Hétfőn a volt elnök jogászai a bíróságon azt kérték,  a tárgyalást ismét halasszák el, és azzal érveltek, hogy a vádlottnak joga van személyesen megjelenni a bíróságon. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Zuma korábban fizikailag is megjelent a bíróságon a tárgyalás megnyitásakor, ekkor ártatlanságát igyekezett bizonygatni.

A volt elnök bebörtönzése után egy héttel széleskörű, erőszakos tüntetések, fosztogatások és gyújtogatások kezdődtek szülőföldjén, KwaZulu-Natal tartományban, valamint Gauteng tartományban, ahol a kereskedelmi zónákat feldúlták és legalább kétszáz ember halálát okozták a tiltakozások.

Hétfőn páncélozott járművekkel, felfegyverzett katonákkal és rendőrökkel védték a bíróság épületét, attól tartva, hogy a tárgyalás újrakezdése újabb erőszakhullámot fog kiváltani.

Jacob Zuma, a fehér kisebbségi uralom elleni harc veteránja 2009 és 2018 között volt a Dél-afrikai Köztársaság elnöke. 2018-ban pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus nyomására kényszerült lemondani, miután a korrupciós vádaknak köszönhetően a társadalmi támogatottsága jelentősen csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik