Hszinhua / MTI
Nagyvilág europoli

Orbán Viktornak írt levelet egy száműzetésben élő, a hongkongi demokráciáért küzdő aktivista

„Az emberek csodálkoznak, hogy egy száműzetésben élő aktivista miért törődik a magyar politikával. A válasz az, hogy ami történik Budapesten, az befolyásolja Hongkongot. (…) 2010 óta a magyar és kínai kormány folyamatos közeledése megbénította az EU nyomásgyakorló mechanizmusait Peking emberi jogokat megsértő intézkedéseinek ügyében” – idézi a 444.hu Nathan Law a Politico-ban megjelent levelét.

A Hszi Csin-ping által vezetett Kínai Kommunista Párt (KKP) és az Orbán-kormány szövetségét nemcsak a magyar, de a hongkongi ellenzék sem támogatja. Nathan Law, a 2014-es Umbrella Movement egyik vezetőjeként befutott demokráciapárti aktivista a két ország fejlődő kapcsolatáról szóló levelet címzett Orbán Viktornak. Law politikai menekült státusszal él Londonban. Az aktivista szerint a kormány tavaszi döntései megbénítják az EU küzdelmét az emberi jogok megsértése ellen. Márciusban Szijjártó Péter külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy mind az ujgurok elnyomása, mind a mianmari tüntetők megtámadása ellen hozott szankciók károsak és értelmetlenek. Májusban pedig Magyarország megvétózta az uniós közleményt, ami a hongkongi demokrácia romló állapotára próbálta felhívni a figyelmet.

Az EU-t azért hozták létre, hogy megőrizzék a békét és a demokráciát. Ezért világos, hogy el kell ítélnie az emberi jogok megsértését, amik veszélyeztetik a világbékét – Magyarország pedig nem állhat ennek útjába

– írja Law.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.