Nagyvilág

Mosolygósan indult Biden és Putyin feszültnek ígérkező csúcstalálkozója

DENIS BALIBOUSE / POOL / AFP
DENIS BALIBOUSE / POOL / AFP

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kora délután mosolygósan köszöntötte egymást a genfi csúcstalálkozójuk helyszínén.

Miután kezet ráztak a csúcstalálkozónak helyt adó villa bejárata előtt a Genfi-tó partján, és Guy Parmelin svájci elnök köszöntötte őket a béke városában, az ingatlan könyvtárában tartottak egy rövid sajtótájékoztatót, de az elég furcsára sikeredett.

Lényeges dolog nem hangzott el, csak kezet fogtak, mosolyogtak egymásra, pedig mindketten tisztában vannak vele, hogy egy nagyon súlyos, feszült tárgyalásnak néznek elébe a következő néhány órában.

DENIS BALIBOUSE / POOL / AFP

Putyin azért megköszönte Bidennek, hogy kezdeményezte a meetinget, aki erre úgy felelt, érdemesnek tartotta a személyes találkozót.

Mindkét fél részéről nagyok a várakozások a csúcstalálkozót illetően, de a Kreml előzetes tájékoztatása szerint történelmi áttörést nem fognak tudni ma elérni a felek, mert a két ország kapcsolata jelenleg még túl komplikált ahhoz.

Számos kérdést érintenek majd, köztük egyébként vélhetően a bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij ügye is szóba kerülhet.

Kapcsolódó
Biden: Navalnij halála tragédia lenne
Az amerikai elnök szerint a NATO nem keresi a szembenállást Oroszországgal.

Biden és Putyin várhatóan még ma bejelentést tesznek a beszélgetésük eredményeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik