Nagyvilág

Félti az embereit, ezért nem indul a választásokon Navalnij szövetségese

Oroszországban már törvényt is hoztak a Navalnijhoz köthető szervezetek ellehetetlenítésére.

Lemond parlamenti képviselőjelöltségéről Ljubov Szobol, Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki vezető Korrupcióellenes Alapítványának ügyvédje, hogy megvédje kampánycsapatát a Navalnij társait célkeresztbe állító, drákói szigorúságú törvénytől, írja a Szabad Európa.

Mivel az orosz hatóságok június 10-én betiltottak és szélsőségesnek bélyegeztek minden Navalnijhoz köthető szervezetet, Szobol és csapata egyik pillanatról a másikra törvényen kívül találta magát. Így viszont saját elmondása szerint már nem képes biztosítani kampánycsapatának és szponzorainak biztonságát az orosz parlament alsóházának, az Állami Dumának a felállítására kiírt választások előtt.

A jogásznak ettől függetlenül nincsenek illúziói és kijelentette, Alekszej Navalnij szervezeteinek betiltása politikailag motivált akció volt, az orosz hatóságok pedig félnek attól, hogy Szobol elindul a választásokon, tekintve, hogy a legújabb közvélemény-kutatások szerint a népszerűsége moszkvaiak körében sokkal magasabb, mint Vlagyimir Putyin pártjának jelöltjéé.

Szobol elmondta továbbá, hogy Navalnij Korrupcióellenes Alapítványa egészen Strasbourgig fog menni, hogy harcoljon a moszkvai városi bíróság június 10-i határozatának visszavonásáért, amely a csoportot szélsőségesnek nyilvánította. A hatalom kritikusai szerint Putyin leplezetlenül arra játszik, hogy megakadályozza, hogy a Navalnijhoz köthető személyek közhivatalokhoz jussanak, annál is inkább, mert saját pártja az Egységes Oroszország támogatottsága rég nem látott mélységeket ért el az elmúlt hónapokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik