MTI / Koszticsák Szilárd
Nagyvilág europoli

Ujhelyi István felcsapott a Fidesz szóvivőjének

Persze csak annyiban, hogy ismertette, majd megmagyarázta, miként és miért úgy szavaztak a különböző ügyekben a kormánypárt képviselői az elmúlt héten az Európai Parlamentben.

Sok fontos döntés született ezen a héten az Európai Parlamentben, de a kormányzati nyilvánosság számos ügyben „elhallgatta, átformálta, elferdítette mindazt, ami számára kellemetlen” – fogalmazott szokásos heti hírlevelében Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője ezek közül kiemelte például, hogy a parlament szavazott a cseh miniszterelnök, Andrej Babiš összeférhetetlenségéről és a cseh jogállamiság ezzel összefüggő helyzetéről.

Röviden arról van szó: az EU kifogásolja, hogy a cseh kormányfő annak ellenére vesz részt az uniós támogatási programokról szóló tanácsi tárgyalásokban, hogy az általa birtokolt Agrofert cégcsoport továbbra is jelentős uniós mezőgazdasági támogatásban részesül. Sőt, voltak arra lépései is, hogy ezt az összeférhetetlenséget nem felszámolja, hanem ad hoc módon legalizálja. Az Európai Parlament végül nagy többséggel elfogadta az összeférhetetlenséget megállapító és kifogásoló állásfoglalást, mindössze harmincan szavaztak ellene: például a Fidesz EP-képviselői. Ők holmi politikai támadásról beszélnek, miközben mindössze az átláthatóságról és a korrupciómentességről van szó

– fogalmazott Ujhelyi.

Az ellenzéki politikus megemlítette, hogy az Európai Parlament szavazott a jogállamiság kérdéséről is; ebben az esetben a Fidesz képviselői azon közé tartoztak, akik nem támogatták, hogy az európai intézmények felgyorsítsák a jogállami mechanizmus működését. „Ez mindössze azért kiemelendő tény, mert eközben a Fidesz lakájnyilvánossága még mindig attól hangos, hogy a kormánypártiak miként törték le a brüsszeli szándékokat és állították meg hősiesen a jogállamiság számonkérését. Ennek ugyanis minden szava nettó hazugság és ezt ők is pontosan tudják” – állítja Ujhelyi.

Kiemelte, hogy a Fidesz nem szavazta meg azt a parlamenti állásfoglalást sem, amely kikötötte: a tagállamok helyreállítási forrásokat felhasználó programterveit csak akkor fogadhatja el az Európai Bizottság, ha azok teljes mértékében megfelelnek az igazságos és zöld átmenetre, valamint digitális átalakulásra vonatkozó előírásoknak.

A Fidesz azért ellenezte ezt a parlamenti állásfoglalást is, mert retteg attól, hogy ha belelátnak a kártyáiba, ha kiderül, hogy már megint sumákolni akarnak az uniós közpénzekkel, akkor ezúttal tényleg jogállami harapófogóba kerülnek. Rendkívül szánalmas, hogy nemzeti szuverenitási kérdést csinálnak minden olyanból, ami valójában világosan és egyértelműen mindössze a szemérmetlen lopás megakadályozásáról szól

– írta az MSZP-s politikus.

Kiemelt kép: Ujhelyi István MSZP-s képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.