Nagyvilág

Kiszivárogtatott bevallásaik szerint az amerikai szupergazdagok kevesebbet adóznak, mint egy átlagember

MANDEL NGAN / AFP
MANDEL NGAN / AFP

A ProPublica nevű híroldal szerezte meg az amerikai szupergazdagok – például a Elon Musk, Jeff Bezos és Warren Buffett – adóbevallásait, ezek alapján például a Tesla-vezér Musk 2018-ban egyetlen fillér jövedelemadót sem fizetett, az Amazonnal a világ egyik leggazdagabb emberévé váló Bezos pedig 2007-ben és 2011-ben is megúszta a jövedelemadót, számolt be a BBC.

A ProPublica szerint a 25 leggazdagabb amerikai kevesebb adót fizet – átlagosan a kiigazított bruttó jövedelem 15,8 százalékát –, mint a legtöbb amerikai munkavállaló.

A szupergazdagok teljesen legális adózási megoldásokkal érték el, hogy bár vagyonuk egyre szárnyal, jövedelemadójuk a minimális vagy kereken nulla. Ilyen megoldás például a karitatív felajánlás.

A Fehér Ház szóvivője törvénytelennek nevezte a szivárogtatást, az FBI és az adóhatóság is nyomozást folytat. A ProPublica elemzi a milliárdosok adózási gyakorlatát bemutató adatokat, a következő hetekre újabb részleteket ígérte. A BBC hozzáteszi: nem tudták megerősíteni az adatok valódiságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik