Gazdaság

Pórul járhat, aki Orbán Viktor bejelentésére hivatkozva nem adózott

Orbán Viktor március 7-én bejelentette, hogy nem kell katát fizetni márciusra. Olvasónk ezt készpénznek vette, ám utóbb csalódnia kellett, a kormányfő ugyanis nem jogforrás.

A miniszterelnök a videóban először utalt rá, hogy a márciusban következő két hét nehéz lesz, hiszen az addig nyitva tartó üzletek közül is többet be kell zárni, és a szolgáltatások is szünetelni fognak. Akiket ez érint, nehéz helyzetbe kerülnek, de mindenkit biztosított arról, hogy segíteni fognak, senkit sem hagynak az út szélén. Konkrétumként említette, hogy a bezárt üzletek dolgozóinak 50 százalékos bértámogatást adnak, illetve egész márciusra nem kell megfizetni utánuk a munkáltatóiknak a szociális hozzájárulási adót. Továbbá hogy akik állami vagy önkormányzati üzletet béreltek, azokat márciusra mentesítik a bérleti díj megfizetése alól is.

Ezután tért rá a katásokat érintő kedvezményre, szó szerint így:

azok pedig, akik átalányadósok, katások vagy kivások – természetesen március hónapra elengedjük az adójukat.

Olvasónk örült, amikor meghallotta a bejelentés ez utóbbi részét – ő ebből úgy értette, hogy senkinek nem kell katát fizetnie márciusra, és ezt készpénznek is vette.

Igaz, a március 5-én a Magyar Közlönyben megjelent rendelet már úgy fogalmazott, hogy nem mindenkire vonatkozik az egy hónapos adómentesség, ám erről olvasónk nem tudott. És a pár nappal később a NAV oldalára kitett tájékoztatót sem olvasta, amelyben a rendelet alapján részletezték, kiknek nem kell márciusra katát fizetni.

Szemernyi kétsége nem volt afelől, hogy a kormányfő bejelentése alapján neki nincs adófizetési kötelezettsége az év harmadik hónapjára, és nem is fizetett. Akkor szembesült csak vele, hogy nem így van, amikor a könyvelője május végén felhívta, hogy tartozása van katában. Így derült ki számára, hogy az adómentesség nem minden katásra vonatkozott, csak meghatározott tevékenységi körökre (TEÁOR szerint), és az ő tevékenységi köre pont nem tartozott bele a kedvezményezetti körbe.

Megtévesztő volt a bejelentés

Angyal József okleveles adószakértő az esettel kapcsolatban leszögezte,

Orbán Viktor nem jogforrás.

A hasonló bejelentés katázás esetén azért jelenthet problémát, mert a kata elvileg olyan egyszerű adózási forma, ami nem igényel könyvelői közreműködést. Hozzátette, a rendeleti adóváltozásokat még az adózási szakembereknek is nehéz követni.

Angyal József szerint nagyon megtévesztő volt a bejelentés. Amikor hallotta a miniszterelnök szavait, olvasónkhoz hasonlóan ő is azt hitte, katásként nem kell adóznia márciusban. Ezen először meglepődött, aztán megnézte a rendelet pontos szövegét, amiből már világosan kiderült számára, hogy rá sem vonatkozik a kedvezmény. Úgy véli, a katával kapcsolatban sokkal pontosabb kommunikációra lenne szükség.

Persze mindez nem menti fel az olvasót – egy kedvezmény igénybevétele előtt mindig tájékozódni kell, hogy az kinek jár. És mivel rá nem vonatkozott márciusra az adómentesség, pótlólag be kell fizetnie az adót.

Rögtön a könyvelőt hívják

Megkérdeztünk két könyvelőt, katásaik között volt-e, aki hasonlóan járt, mint olvasónk. Mindketten azt mondták, ügyfeleik mindig felhívják őket, ha valami rájuk vonatkozó adózási hírt hallanak, és attól függően cselekszenek, hogy mit javasol nekik a könyvelőjük. Most is így történt, ők pedig a jogszabály alapján kinek-kinek megmondták, vonatkozik-e rá az adómentesség vagy sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik