Belföld koronavírus

Több mint két évvel is megnőhet egy átlagos személyi hitel futamideje a moratórium miatt

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

A Növekedés.hu a Provident Pénzügyi Zrt-t és a Magyar Cetelem Bankot kérdezte a moratórium a személyi kölcsönökre gyakorolt hatásáról. A Provident szerint egyelőre még nem lehet megmondani, hogy a hitelmoratórium hatására milyen mértékben hosszabbodik a hitelek futamideje. A futamidő-hosszabbítás a moratórium lezárultáig folyamatosan változik, az abban töltött idő arányában, ráadásul a moratórium III. szabályait még nem ismerni, és nem tudni mennyien és mennyi időre fogják a III. szakaszt választani.

A Magyar Cetelem Bank szakemberei szerint

a hitelmoratórium hatására történő futamidő hosszabbítás mértéke erőteljesen függ az adott hitelügylet kamatszintjétől: minél magasabb a kamat, annál hosszabb a futamidő meghosszabbodása.

Egy átlagos személyi kölcsönt tekintve, melynek 13 százalék az éves kamata, a moratórium hatására 26 hónappal nő meg az ügyfél futamideje, amennyiben moratórium teljes időszaka alatt (17 hónap, 2020 március – 2021 augusztus) felfüggesztette a törlesztést. A számítás során a Cetelem figyelembe vette a moratórium kormányzat által már bejelentett további két hónappal történő kiterjesztését 2021. augusztus 31-ig.

A Cetelem Banknál a moratóriumra jogosult ügyfelek kevesebb, mint 40 százaléka vette igénybe 2021 május hónapban a moratórium lehetőségét. A moratóriumot legmagasabb arányban a személyi kölcsönnel rendelkező ügyfelek választották, míg az alacsonyabb összegű, tipikusan rövidebb futamidejű áruhitelek esetében az ügyfelek közel kétharmada folytatta a törlesztőrészletek  fizetését a moratórium alatt is.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik