Nagyvilág

Saját kollégáit végezte ki a San José-i ámokfutó

AFP
AFP

Mint korábban megírtuk, legalább nyolc ember életét vesztette a kaliforniai San José egy vasúti remízében csütörtökön egy lövöldözésben. Azóta kiderült, hogy a helyi közlekedési vállalat egyik alkalmazottja tüzet nyitott a munkatársaira – közölték a helyi hatóságok.

A rendőrség tájékoztatása szerint az elkövető, Samuel Cassidy az áldozatokhoz hasonlóan a Santa Clara-i megyei közlekedési vállalat (VTA) alkalmazottja volt, és a rendőrök helyszínre érkezésekor végzett magával. Támadásának indítéka egyelőre ismeretlen.

A férfi fegyveres ámokfutása helyi idő szerint reggel 7 órakor kezdődött az elővárosi vasúthálózatnak a San José-i repülőtér közelében lévő állomásánál. Russell Davis, a megyei seriff szóvivője arról is beszámolt, hogy tűzszerészek is kivonultak a helyszínre, ahol több robbanószerkezetet találtak a vállalat irányítóközpontjának épületében.

Vizsgálnak a hatóságok egy a közelben gyújtogatás miatt leégett házat is, amely feltehetően az elkövető otthona volt, és még a férfi ámokfutása előtt kigyulladt.

„Nagyon sötét pillanat ez” – fogalmazott a sajtónak nyilatkozva Sam Liccardo, San José polgármestere. „Mindent tőlünk telhetőt meg fogunk tenni, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő városunkban.”

„A Fehér Ház figyelemmel kíséri a helyzetet, és együttérzésünkről biztosítjuk az áldozatokat és családtagjaikat” – mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivő-helyettese. „Még mindig nem ismerjük az összes részletet, de ami egyértelmű – ahogy azt az elnök is mondta –, hogy a fegyveres erőszak járványától szenvedünk ebben az országban” – fogalmazott.

A halálos áldozatokat követelő lövöldözések egyre gyakoribbak az Egyesült Államokban, ahol a fegyverrel rendelkezők aránya az egyik legmagasabb a világon. Márciusban nyolc embert – köztük hat ázsiai származású nőt – lőtt agyon egy fegyveres ámokfutó Atlanta környékén. Kevesebb mint egy héttel később pedig tíz embert öltek meg egy coloradói szupermarketben.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik