Nagyvilág

Horrorház El Salvadorban: 40 áldozatát áshatta el egy exrendőr a kertjében

MARVIN RECINOS / AFP
MARVIN RECINOS / AFP

Pszichopatának vélik a hatóságok azt az El Salvador-i volt rendőrt, akinek otthonánál 40 holttestet találtak, írja a Guardian.

Az országban egyáltalán nem számít egyedinek, ha valaki nyomtalanul eltűnik, de mint most kiderült, sok eset mögött Hugo Ernesto Osorio Chávez exrendőr állt. A férfi sorozatgyilkossá vált, többségében nő áldozatait pedig a kertjében ásta el.

A tömegsírt május 7-én találták meg a hatóságok, miután a szomszédok riasztották a rendőrséget, mert egy sikító női hangot hallottak. Mire az egyenruhások egy órával később kiértek, a lány és az anyja is halottak voltak. Vélhetően egy vascsővel verte őket halálra Osorio, aki beismerő vallomást tett.

A rendőrök az 51 éves férfi letartóztatásakor lettek figyelmesek két félig eltemetett férfi testére a ház mellett. Miután elkezdtek ásni, sorra kerültek elő az újabb és újabb áldozatok.

NATIONAL CIVIL POLICE / AFP

Egyelőre pontos számot nem tudtak mondani a hatóságok, de Osori legkevesebb 15, de akár 40 emberrel is végezhetett.

A gyanú szerint a férfi azzal csalta el otthonába az áldozatai, hogy állást ígért nekik Mexikóban.

Őrizetbe vettek további kilenc férfit is, köztük embercsempészeket és a rendőrség valamint a hadsereg korábbi alkalmazottait. Nem kizárt, hogy Osorio nekik is engedte, hogy eltemessék a kertjében azokat, akiket meggyilkoltak.

A szomszédok elmondása szerint az elkövető egyáltalán nem volt gyanús számukra. Többször mondta nekik, hogy magánnyomozóként és testőrként dolgozik, de azért sem tűnt fel nekik semmi, mert korábban rendőr volt és bíztak benne.

Az eset egész El Salvadort megrázta, a helyszínt csak horrorházként emlegetik, és az emberek ismételten azt követelik, lépjenek fel a hatóságok a nők elleni erőszakkal szemben. Latin-Amerikában, Argentínától Mexikóig csak 2019-ben négyezer nőt öltek meg.

El Salvadorra egyébként régóta úgy tekintenek, mint az egyik legveszélyesebb hely a Földön a nőknek, emiatt sokan inkább emigrálnak is az Egyesült Államokba. A hivatalos statisztikák szerint a 6.7 milliós országban tavaly 541 nő tűnt el nyomtalanul, tehát közel kettő minden nap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik