Nagyvilág

India korlátozta az AstraZeneca exportját, bajban vannak az ázsiai országok

Több ázsiai ország kénytelen alternatív forrásokat keresni a koronavírus elleni oltásokhoz, miután a térség nagy gyártója, India exportkorlátozásokat vezetett be.

Dél-Korea, Indonézia és a Fülöp-szigetek is azon országok között van, ahol jelentősen késhet az oltások szállítása. A Reuters idézi Carlito Galvezt, a Fülöp-szigetek oltási vezetőjét, aki szerint a lecsökkentett indiai export alapjaiban befolyásolja a napi oltások tervezett mennyiségét.

India, a világ legnagyobb oltóanyag-gyártója ideiglenesen visszatartotta az AstraZeneca vakcina kivitelét, amelyet az Indiai Serum Institute gyárt, mivel a politikusok az egyre növekvő belföldi kereslet kielégítésére összpontosítanak.

A Serum Insitute-nak március és április folyamán 90 millió oltóanyag-adagot kellene leszállítani az ázsiai COVAX program keretében.

Dél-Korea közölte, hogy az ország az ígért 690 ezerből csak 432 ezer adagot kap, de ez a szállítmány is késik április harmadik hetéig.

„Bizonytalanság jellemzi a globális oltóanyag-ellátást, de azon dolgozunk, hogy ne okozzunk fennakadásokat a második negyedévben, és erőfeszítéseket teszünk további oltások biztosítására” – Kim Ki-nam, a dél-koreai COVID-19 oltási munkacsoport vezetője. A tisztviselők elmondták, hogy tárgyalásokat folytattak az AstraZenecával a külön megállapodás alapján beszerzett szállítások felgyorsításáról.

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigeteki elnök enyhítette az oltások magánszektorbeli behozatalára vonatkozó kormányzati korlátozásokat, Vietnamban szintén arra kérték a magánszektort, hogy importáljon, miután a COVAX-készletek 40 százalékkal csökkentek.

Indonéziában az egészségügyi minisztérium tisztviselője, Siti Nadia Tarmizi  azt mondta a Reutersnek: valószínű, hogy májusig késni fog a COVAX 10,3 millió adagja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik