Nagyvilág

8 perc 46 másodpercig térdelt George Floyd családja a tárgyalás kezdete előtt

Kerem Yucel / AFP
Kerem Yucel / AFP

Helyi idő szerint hétfőn reggel megkezdődött Minneapolisban a fekete bőrű George Floyd hatalmas tüntetéshullámot kiváltó megölésével vádolt amerikai rendőr, Derek Chauvin perének érdemi része.

A Mirror cikke szerint Floyd családja tüntetők egy részével a tárgyalás kezdetét megelőzően 8 perc 46 másodpercig térdelt a bíróság előtt. Pontosan annyi ideig, mint ameddig a 46 éves férfi nyakán térdelt a rendőr a felvételek tanúsága szerint, írja a Mirror.

Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A per nehezen indult, már az esküdtszék összeállítása is hetekbe telt, mert sokan nem vállalták a felelősséget.

Philonise Floyd, az áldozat egyik fiútestvére a tárgyalás előtt arról beszélt, hisz benne, hogy Chauvint el fogják ítélni.

A videó a bizonyíték

– mondta.

A bíróság épületét betonkerítésekkel vették körbe, a Nemzeti Gárda katonái őrzik a tárgyalás ideje alatt. A környéken minden üzlet bezárt és az ablakokat is bedeszkázták a tulajdonosok attól tartva, hogy erőszakos tüntetés tör ki, mint Floyd halála után.

Az Independent beszámolója szerint a tárgyaláson elsőként Jena Scurry-t, a 911 diszpécserét hallgatták meg, ő ugyanis a biztonsági kamerák felvételeit nézve mindent élőben látott.

Vallomásában Scurry azt mondta, először azt hitte, a videó befagyott, mert a rendőrök percekig térdeltek Floydon. Aztán rájött, hogy valami nagy baj van.

Az ösztöneim azt súgták, valami nem stimmel, valami nincs rendben. Nem tudtam, pontosan mi, de éreztem, hogy valami nem oké. Ez egy hosszabb időintervallum volt

– fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik