Nagyvilág

Kirakatokat zúztak be Portlandben, miután egy fekete férfit rendőrök lőttek le

Dílerkedéssel gyanúsított férfit akartak elfogni a rendőrök.

Tiltakozó felvonulást tartottak helyi idő szerint péntek éjjel az Egyesült Államok nyugati partvidékén, az Oregon állambeli Portland tőszomszédságában, miután rendőrök intézkedés közben lelőttek egy fekete férfit.

A Clark megyei seriff tájékoztatása szerint a rendőrök kábítószer árusításával gyanúsított férfit akartak elfogni egy motel parkolójában csütörtök este, ám a gyanúsított elfutott, majd egy bank parkolójában fegyvert fogott rájuk. Eztán az üldözésben részt vevő mindhárom rendőr rálőtt a gyanúsítottra, aki életét vesztette.

A gyanúsítottnál töltött fegyvert találtak, de egyelőre nem világos, pontosan mi történt közvetlenül a rendőrök által leadott lövések előtt; a rendőrök állítják, hogy a férfi rájuk lőtt.

A helyi fekete közösség közlése szerint az áldozat a 21 éves Kevin E. Peterson Jr., akire péntek éjjel virrasztással emlékeztek Vancouverben. A Washington állambeli kisvárost a Columbia folyó választja el Oregon állam legnépesebb városától, Portlandtől.

A virrasztás helyszíne közelében baloldali és szélsőjobboldali tüntetők néztek farkasszemet, válogatott szidalmakat zúdítva egymásra. Később egy több száz fős csoport vonult végig Vancouver belvárosán, kirakatüvegeket zúztak be, zászlókat égettek. A közösségi médiába feltöltött videofelvételeken látni lehetett, hogy rohamrendőrök felsorakoztak egy épület előtt, és figyelmeztették a tüntetőket hogy aki a szövetségi állam tulajdonát képező területre lép, azt letartóztatják.

Helyszíni beszámolók szerint két lövés is dördült, de senki sem sérült meg. Legalább egy tiltakozót őrizetbe vettek.

Az eset annak fényében különösen aggasztó, hogy az Egyesült Államokban még májusban tüntetéssorozat kezdődött azt követően, hogy Minneapolisban egy 46 éves fekete férfi, George Floyd rendőri erőszak miatt életét vesztette.

Több amerikai nagyvárosban tüntettek az utóbbi hónapokban a rendőri erőszak ellen és az afroamerikaiak jogainak védelme érdekében. A megmozdulások több helyen erőszakba, fosztogatásokba és lövöldözésekbe torkolltak.

Legutóbb szerdán Pennsylvania legnagyobb városában, Philadelphiában rendeltek el éjszakai kijárási tilalmat az erőszak elharapódzása miatt. A várost eluralták a rablások, a fosztogatások és a gyújtogatások, miután rendőrök lelőttek egy késsel hadonászó és a felszólítás ellenére is feléjük közelítő afroamerikai fiatal férfit.

Donald Trump amerikai elnök a rend és a törvényesség helyreállítását sürgette, és felajánlotta a városnak a szövetségi kormány segítségét.

Pennsylvania állam demokrata párti kormányzója, Tom Wolf szintén segítséget ajánlott a városnak, és mozgósította a Nemzeti Gárdát, hogy nyújtson segítséget a rendfenntartó erőknek.

Kiemelt kép: rokonai emlékeznek George Floydra 47. születésnapján Minneapolisban, 2020. október 14-én

AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik