Nagyvilág

Rekordmagas, 27 millió dolláros kártérítést kap George Floyd családja

Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Minneapolis városa pénteken beleegyezett abba, hogy 27 millió dollárt, azaz több mint 8 milliárd forintot fizet George Floyd családjának kártérítésként. Az afroamerikai férfi tavaly május végén rendőri intézkedés közben vesztette életét.

A 46 éves Floyd halálát fulladás okozta, mert egy rendőr, Derek Chauvin kilenc percen át térdelt a nyakán. A férfit azért vették őrizetbe, mert hamis pénzzel akart fizetni, erőszakot pedig azért alkalmaztak, mert Floyd ellenállt. Az eset tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen, minden korábbinál nagyobb lendületet adva a Black Lives Matter polgárjogi mozgalomnak.

Minneapolis város tanácsának tagjai egyhangúlag szavazták meg a 27 millió dolláros kártérítést. Floyd családja elégedett az összeggel. A BBC híre szerint ez a legnagyobb összegű kártérítés, amit fekete áldozat ügyében már a tárgyalás előtt kifizettek az Egyesült Államokban.

Két éve egy fehér bőrű nő vesztette életét rendőri intézkedés közben, az ő családjának 20 millió dollárt fizetett a város. Floyd őrizetbe vételében négy rendőr vett részt, mindegyiküket elbocsátották és vádat emeltek ellenük. Chauvin pere március elején kezdődött, három kollégája augusztusban áll bíróság elé – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik