Nagyvilág

Orbán Magyarországát harmadik világbéli autokráciának nevezte az amerikai szenátus elnöke

POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Ha egy politikai párt úgy gondolja, hogy nem több szavazat megszerzésével akar választást nyerni, hanem úgy, hogy megakadályozza a másik oldalt a szavazásban, akkor az a demokrácia egzisztenciális fenyegetését jelenti. Ha nem állítjuk meg ezeket a gonosz és gyakran rasszista akciókat, akkor olyan harmadik világbéli autokráciáknak nyitunk utat, mint Erdogan Törökországa és Orbán Magyarországa

– mondta Chuck Schumer a szenátus demokrata párti vezetője szerdán egy házbizottsági ülésen a Magyar Hang szerint.

A lap szerint az ülés témája az volt, hogy egyes amerikai tagállamok szigorításokat vezetnének be a választási törvényeikbe, ezzel kapcsolatban hozta fel elrettentő példaként Magyarországot és Törökországot Schumer.

Kedden az Egyesült Államok külügyminisztere V4-es kollégáival tárgyalt a brüsszeli miniszteri NATO-tanácskozás margóján. A találkozó után Szijjártó Péter bizakodó volt a kétoldalú kapcsolatokról szólva. A találkozó előtt a Magyar Hang kérdésére az amerikai külügyminisztérium is azt írta, hogy készek az együttműködésre, de vannak aggályaik. Úgy fogalmaztak: „a magyar tisztségviselőkkel folytatott párbeszédben azonban felvetjük majd a demokratikus intézményrendszerrel, az emberi jogokkal és Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel kapcsolatos aggályainkat is”.

A lap feleleveníti, hogy a külügyi bizottságban is téma volt két hete a magyarországi helyzet. A testület demokrata elnöke, Bob Menendez az autokrata vezetésű államok közé sorolta Magyarországot. „Napjainkban a világ minden részén az autokrata kormányok egyre nagyobb hatalmat szereznek, lebontják az alapvető demokratikus intézményeket, valamint szorongatják a civil szervezeteket és a véleményszabadságot. Sok feltörekvő demokráciát megfertőztek a botrányok, a korrupció és az állampolgári elégedetlenség”.

Törökországtól Magyarországon és Venezuelán keresztül a Fülöp-szigetekig az autokrata kormányok szisztematikusan leépítik a hatalmukat ellenőrző alkotmányos ellensúlyokat. Sajnos a koronavírus-pandémia segített abban, hogy felgyorsítsák egyes lépéseiket, ürügyet találva arra, hogy konszolidálják hatalmukat és elnyomják a független médiát

– mondta Bob Menendez, aki szerint a történelem bebizonyította, hogy a demokráciák a világon mindenhol békésebbek, az állampolgáraik nagyobb jólétben és biztonságban élnek – éppen ezért az Egyesült Államok számára nemzetbiztonsági érdek ezeknek az értékeknek a védelme.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik