Nagyvilág koronavírus

Az amerikai külügyminiszter szerint Orbán az autokrácia felé tett egy lépést a felhatalmazási törvénnyel

Egy sajtótájékoztatón arról kérdezték Mike Pompeo amerikai külügyminisztert, hogy mennyire aggasztja, hogy vannak politikai vezetők, akik a koronavírus-járványt arra használják, hogy gyengítsék az országukban a demokráciát. Az újságíró külön kiemelte Magyarországot példának a felhatalmazási törvény megszavazása okán.

Mindig lesznek rossz vezetők, akik megpróbálják aljasul kihasználni ezt a járványt

– válaszolta Pompeo, hozzátéve, hogy a szokásos diplomáciai eszközökkel reagálnak az ilyenekre.

Az USA külügyminisztere ezután kifejtette, hogy szerinte téves az a gondolat, hogy az autokráciák reagálnak jobban egy krízisre. Véleménye szerint a demokráciák jobban menedzselik azokat, mert védelmezik az emberek szabadságát, miközben az autokráciák agresszívak, megtagadják az emberi jogokat, a vezetőik hazudnak. Pompeo szerint lehet, hogy egy autokráciában megoldják a konkrét problémát, de közben hatalmas károkat okoznak a saját nemzetüknek, és a a világ maradékát is kockázatnak teszik ki. Ez utóbbi megjegyzés egyértelműen Kínának szólt, de ezt nem mondta ki Pompeo.

Így sodorta az egész világot veszélybe a kínai kormány koronavírusos titkolózása
Kína heteken át mindent megtett, hogy eltitkolja az új koronavírus megjelenését, és ezzel nagyban hozzájárulhatott a világméretű járvány kialakulásához.

A külügyminiszter azt mondta, a demokráciák – például az USA – az autokráciákkal szemben megosztják az erőforrásaikat, és az egész világot segítik a világjárvány elleni védekezésben.

A demokrácia a válasz krízis idején, nem az autokrata irányba mozdulás

– nyomatékosította Pompeo, majd hozzátette, hogy a magyar helyzet, amiről a kérdésben volt szó, pont az ellenkezője ennek

A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy minden vezető megérti, hogy kemény időkben is tisztelni kell az emberek alapvető jogait és szabadságát. Szerinte ekkor lehet csak szabad a sajtó, szabad és aktív a tudományos akadémia. Végezetül így lehet felszámolni a válságot.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik