Nagyvilág

Szlovákiában már a negyedik miniszter mond le

Mária Kolíková / Facebook
Mária Kolíková / Facebook
Ezúttal Mária Kolíková igazságügyi miniszter távozik posztjáról. Ez volt Igor Matovic egyik feltétele, hogy ő is lemondjon.

Igor Matovic kormányfő vasárnap jelentette be, hogy néhány feltétel teljesítése esetén kész lemondani, és más posztot betölteni a kormányban. Távozása egyik feltétele az volt, hogy mondjon le  Mária Kolíková igazságügyi miniszter (Za l’udi/Emberekért).

A Paraméter szerint ez a feltétele teljesült. Mária Kolíková lemondását a párt elnöke jelentette be. Veronika Remisová miniszterelnök-helyettes közölte, hogy az igazságügyi miniszter munkájára büszkék, lemondása nem a párt, hanem az ő személyes döntése volt. Kolíková egyértelművé tette, hogy Matovic
lemondása után, kész visszatérni a tárca élére.

Remisová viszont egyértelművé tette, ha a koalíciós tárgyalások sehova nem vezetnek, ő is lemond, bár továbbra is a négypárti koalíciót tartja a legjobb megoldásának.

Szlovákiában március elején, az orosz Szputnyik V vakcina vásárlása után robbant ki a koalíciós válság.

Kapcsolódó
A kormányfő lemondását követelik a kormányzó pártok Szlovákiában
Az orosz vakcina vásárlása csak rontott a helyzeten.

Másfél héten belül Kolíková a negyedik miniszter, aki távozik tisztségéből. Richard Sulík gazdasági miniszter, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke hétfőn jelentette be lemondását. Március 12-én mondott le Marek Krajcí, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) egészségügyi minisztere, majd  öt nappal később állt fel a bársonyszékéből Milan Krajniak, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) munkaügyi minisztere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik