Nagyvilág koronavírus

Hiába áldozták be Pozsonyban az orosz vakcináért az egészségügyi minisztert

Frantisek Ivan / MTI / AP /TASR
Frantisek Ivan / MTI / AP /TASR
Maradt a mosolyszünet, és a koalíciós válság.

A szlovákiai magyar hírportálok szerint csütörtök délután a koalíció vezetői a kormányválság végéről beszéltek, de estére meggondolták magukat. A Paraméter szerint el is maradt a beharangozott közös sajtótájékoztató, mert a tárgyalások folytatódnak, ahogy az Új Szó fogalmaz, maradt a mosolyszünet.

A fordulatot az a sajtótájékoztató jelentette, amelyen bejelentették, Marek Krajcí (a képen balra) távozását, és amelyen Igor Matovic kormányfő (mellette jobbra) egyértelművé tette, egészségügyi minisztere áldozat, nem neki kellene lemondania, és csak azt követően távozik a tárcától, ha beindul az oltás az orosz vakcinával, hogy ne lehessen blokkolni a Szputnyik V használatát.

A miniszterelnök közölte: noha gazdasági minisztere, Richard Sulík őt is lemondásra szólította fel, ezt a SaS elnökének kellett volna megtennie. A sajtótájékoztató előtt Richard Sulík még azt mondta, „nagyon jó” egyezséget kötöttek a koalíciós pártok elnökei, amelyet a részletek tisztázása után közösen ismertetnek.

Igor Matovic szavai után Juraj Seliga, a Za ľudí alelnöke azt írta a közösségi hálón: „…félek, nem értett meg semmit.“

A négypárti szlovák koalíció (OĽaNO, SaS, Sme rodina és a Za ľudí) az Európai Gyógyszerügynökség által egyelőre nem regisztrált Szputnyik V vakcinák vásárlása után kialakult koalíciós válságot akarta megoldani, de egyelőre csak abban értettek egyet, hogy nem akarnak előrehozott választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik