Nagyvilág

Koalíciós válság Szlovákiában: a kormányfő belengette lemondását

MTI/EPA/Reuters/Yves Herman
MTI/EPA/Reuters/Yves Herman

Igor Matovic szlovák miniszterelnök vasárnap bejelentette: hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más tisztséget betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket, és távoznak az általuk betöltött posztokról – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.

Igor Matovic távozásának feltételéül elsődlegesen azt jelölte meg, hogy távozzanak posztjaikról azok, akik leghangosabban követelték az ő távozását. Matovic személy szerint Richard Sulík gazdasági miniszter, Mária Kolíková, igazságügyi miniszter, illetve Juraj Seliga, a pozsonyi parlament alelnöke, illetve Jana Bittó Cigánikova, a parlament egészségügyi bizottsága elnöke távozását jelölte meg feltételül.

A szlovák kormánykoalíción belül hetek óta feszült a helyzet az egyes páttoknak a járványkezelésről alkotott részben eltérő elképzelései miatt. A helyzet azután mérgesedett el még inkább, amikor a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szutnyik V vakcinából.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik