Nagyvilág koronavírus

EMA: nem utal rá semmi, hogy az AstraZeneca-vakcina okoz vérrögöt a szervezetben

Tiziana FABI / AFP
Tiziana FABI / AFP

Nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca vakcinája okoz vérrögöket egyes beoltottak szervezetében, jelentette be sajtótájékoztóján Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője.

Mint fogalmazott, ezekben a napokban rendkívüli az érdeklődés az AstraZeneca oltóanyagának bizonságával kapcsolatban.

Az EMA áttekintette a jelentett súlyos mellékhatásos eseteket, de azok teljes kivizsgálása még folyamatban van, végleges eredményt nem kaptak kézhez.

Azt viszont kijelentette, hogy a kockázat-haszon mérlege továbbra is pozitív.

Egy ilyen szituáció egyáltalán nem váratlan, amikor több millió ember kap oltást. Elkerülhetetlen, hogy vannak súlyos megbetegedések a vakcina beadását követően. Feltétlenül ki kell vizsgálni az összes ilyen eseményt annak megállapítására, hogy a vakcina okozta-e ezeket az eseteket

– fogalmazott.

Cooke közölte, a vérrög kialakulása több esetben nagyon szokatlan tünetekkel párosult, de ez a beoltott emberek számához viszonyítva csak minimális esetet jelent. Mint mondta, az Európai Unióban évente több ezer ember szervezetében alakul ki vérrög.

Az EMA szakértői bizottsága minden mellékhatással járó esetet kivizsgál. Csütörtökön újból összeülnek, itt határozzák meg, hogy szükség van-e intézkedésekre a vakcinával kapcsolatban. Amint meghozták a döntést, tájékoztatni fognak róla.

Először a tényekkel kell tisztában lennünk, anélkül nem vonatjuk le a konklúziót, hogy nem végeztük el a tudományos analízist. Jelenleg semmilyen jel nem utal arra, hogy a vakcina okozta ezeket az eseteket. Nem jelentkeztek hasonló mellékhatások a klinikai tesztek során és nincsenek feltüntetve az oltóanyag mellékhatásai között sem. A kísérletekben résztvevő személyek között a beoltottak és a placebót kapók esetében is nagyon alacsony volt a vérrögös esetek aránya

– mondta.

Mint mondta, a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát.

Cooke azt is elmondta, a tromboembolikus esetek száma általánosságban nem magasabb a vakcinázottaknál, mint az általános népességben.

Amikor arról kérdezték, kaptak-e bejelentést hasonló történésekről a Pfizer vagy a Moderna vakcinája kapcsán, Cooke azt mondta, az EMA mindent monitoroz folyamatosan, de most az AstraZeneca van a fókuszpontban.

Szintén kérdésre válaszolva elárulta, dinamikusan emelkedik a jelentett tromboembolikus esetek száma, március 10-ig összesen 30 ilyen esetről szereztek tudomást, addig ötmillióan kapták meg ezt a vakcinát. Hétvégén viszont újabb bejelentések érkeztek, tehát ez a szám vélhetően már magasabb, de még így is alacsonyabb, mint az általános népességben.

Kedden Luxemburg, Lettország, Svédország és Ciprus, hétfőn Németország, Franciaország, Olaszország és Szlovénia is felfüggesztette elővigyázatosságból az oltást az AstraZeneca-vakcinával, a múlt héten pedig Norvégiában, Bulgáriában, Dániában, Izlandon, Hollandiában és Írországban is ugyanezt tették, miután több országból trombózist és embóliát okozó mellékhatásokról érkeztek hírek.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik