Nagyvilág

Túl gyakran használnak halálos erőt az amerikai rendőrök, következmények nélkül

Michael M. Santiago / Getty Images
Michael M. Santiago / Getty Images
Széleskörű rendőrségi reformokat sürgetnek az Egyesült Államokban, mert túl gyakran marad büntetlenül, hogy a túl erőszakos rendőrök gondatlanságból megölik azokat, akiken inkább segíteni kéne.

Nem emeltek vádat egy mentális problémákkal küzdő férfi fulladásos halálát okozó amerikai rendőrök ellen, akik megbilincselték, egy zsákot húztak az utcán meztelenül rohangáló és furcsán viselkedő férfira, majd a földre szorították – jelentette be kedden New York állam főügyésze. Letitia James nem titkolta, hogy más döntésre számított a vádesküdtszéktől, és kijelentette, hogy „komoly reformokra van szükség” az amerikai igazságszolgáltatási rendszerben.

A hír akkor érkezett, amikor egy másik hasonló eset okozott hatalmas felháborodást az Egyesült Államokban. Kaliforniában egy szintén mentális gondokkal küzdő férfi halt meg azután, hogy a segítségül hívott rendőrök – a családja elmondása szerint – öt percen át térdeltek a megbilincselt férfi nyakán. Mindkét esetben felmerült, hogy a rendőrség igyekezett eltussolni az ügyet.

Kapcsolódó
Meghalt egy férfi Amerikában, miután a rendőrök öt percig a nyakán térdeltek
A család maga hívta ki a rendőröket a mentális problémákkal küzdő férfihez, de nem sejtették, hogy ez lesz a vége.

Köpőzsákba rakták

A 41 éves Daniel Prude-dal szemben még március végén intézkedtek a rendőrök a New York állambeli Rochester városában, de az eset csak fél évvel később vált országos botránnyá, miután a rendőrség kiadta az esetről készült videót, amit addig igyekeztek visszatartani. A felvételen látni, ahogy a rendőrök megbilincselik a meztelen férfit, majd egy zsákot húznak a fejére, hogy ne tudja őket leköpni.

Prude-ot ezután a földre szorították, egy rendőr pedig a hátába térdelt, amíg el nem vesztette az eszméletét. A mentális problémákkal küzdő, drog miatt hallucináló férfit végül újra kellett éleszteni, és egy héttel később halt meg a kórházban, miután levették az őt életben tartó gépekről.

Michael M. Santiago / Getty Images

A rendőrség hónapokon át kitartott amellett, hogy Prude halálát a PCP nevű drog túladagolása okozta, annak ellenére, hogy a boncolási jegyzőkönyv szerint emberölés okozta a halálát, mégpedig a lefogása miatti fulladás. Bár Prude valóban kábítószer hatása alatt állt, az csak hozzájárult halálához, és nem az okozta.

Az intézkedésben részt vevő hét rendőrt egy belső vizsgálat gyorsan, már áprilisban felmentette, és csak azután függesztették fel őket, hogy szeptemberben nyilvánosságra került az esetről készült felvétel, és nehezen lehetett fenntartani a rendőrség állítását arról, hogy drogtúladagolásról van szó.

Segíteni hívták őket

A rendőröket Prude bátyja hívta ki, azért, hogy segítsenek testvérének, mert attól tartott, hogy kárt fog tenni magában. Joe Prude kijelentette:

Azért telefonáltam, hogy segítsek a testvéremnek, nem azért, hogy meglincseljék.

Daniel Prude egy nappal korábban érkezett Rochesterbe a testvéréhez Chicagóból, ahol lánytestvérénél lakott, de a nő kirúgta a lakásból, mert paranoid módon viselkedett. A férfi két évvel korábban kezdett el a PCP-t használni, mert nehezen viselte unokaöccsének öngyilkosságát, és ez a viselkedésére is kihatott.

Rochesterbe érkezése után a testvére kórházba vitte pszichológiai vizsgálatra, de pár órával később hazaküldték. Úgy tűnt, hogy jobban van, de késő este egy szál alsónadrágban és atlétában kirohant a házból, testvére ekkor kérte a rendőrök segítségét. A rendőrök hajnali háromkor találtak rá. Akkor már meztelenül rohangált az utcán.

A rendszer áldozata?

A Prude család ügyvédje szerint „újra cserbenhagyta a rendszer Daniel Prude-ot”, miután a rendőrök sorsáról döntő vádesküdtszék nem javasolt vádemelést a férfi halálában részes rendőrök ellen. Elliot Shields kijelentette:

cserbenhagyta március 22-én, amikor hazaengedték a kórházból. Cserbenhagyta március 23-a estéjén, amikor a rendőrség halálos erőt alkalmazott vele szemben. És cserbenhagyta újra ma.

Az ügynek azonban még nincs vége. New York állam főügyésze szokatlan lépésként bejelentette, hogy a vádesküdtszéki eljárás iratainak nyilvánosságra hozatalát kérte egy bírótól, aki azt engedélyezte is. A szövetségi főügyészség pedig jelezte, hogy felülvizsgálják a döntést, és az alapján szövetségi eljárást indíthatnak az ügyben.

Közben a New York-i főügyész közölte, hogy reformok bevezetést tervezi, egyebek mellett a rendőrök által használt kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatban, valamint szeretné megkönnyíteni a halálos erőt alkalmazó rendőrök jogi felelősségre vonását. James kijelentette:

A rendszer túl gyakran engedi, hogy a rendőrök szükségtelenül és következmények nélkül használjanak halálos erőt.

Halált okozó segítségnyújtás

Közben Kaliforniában is egy hasonló eset okozott felháborodást. Ott egy 30 éves, mentális problémákkal küzdő férfi azután halt meg, hogy a segítségül hívott rendőrök rendőrök öt percen keresztül térdeltek tarkóján. Az eset még tavaly december 23-án történt Antiochia városában, de csak a napokban kezdett el vele foglalkozni a sajtó, miután az áldozat családja pert indított a férfi halála miatt.

A Fülöp-szigeteken született Angelo Quinto, akit 2019-ben szereltek le az amerikai haditengerészettől ételallergiája miatt, családja elmondása szerint egész életében depressziótól szenvedett, de állapota tavaly sokat romlott, miután egy támadás után kórházba került, és nem emlékezett rá, hogy mi történt vele. Ezt követően paranoiássá vált, és szorongás gyötörte.

A férfihoz a húga hívta ki a rendőröket december 23-án este, miután megrémítette, ahogy a zavart Quinto szorosan megölelte őt és az édesanyjukat, és attól félt, hogy bántani fogja az anyjukat. Azonban amikor a rendőrök kiérkeztek, a férfi már nyugodt volt, és az anyja karjaiban feküdt.

A rendőrök azonban a család elmondása szerint megragadták Quintót, kitépték az anyja karjaiból, a földre vitték, megbilincselték, és az egyik rendőr öt percen át térdelt a nyakán, míg eszméletét nem vesztette. Quinto három nappal később halt meg a kórházban. Halálának pontos okát egyelőre nem lehet tudni.

Bíztam a rendőrökben, mert azt hittem, hogy tudják, mit csinálnak, de ő passzív volt, láthatóan nem veszélyes, és nem jelentette fenyegetést, így teljesen szükségtelen volt, amit vele csináltak

mondta el a férfi anyja a Los Angeles Times-nak. A nő végül akkor kezdett el videót készíteni, amikor látta, hogy fennakadtak a fia szemei.

Quinto 18 éves húga a lapnak elmondta, hogy már megbánta, hogy a rendőrök segítségét kérte.

Megkérdeztem a nyomozókat, hogy van-e egy másik telefonszám, amit hívhattam volna, de közölték, hogy nincs, valamint azt is, hogy helyesen cselekedtem. De a helyes cselekedet nem ölte meg volna a bátyámat.

Isabella Collins a San Francisco Chronicle című lapnak kijelentette:

Nem hívnám őket, ha ez megint megtörténne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik