Nagyvilág koronavírus

Macron sokkal népszerűbb most, mint előző hónapban volt

Jelentősen megemelkedett Emmanuel Macron francia államfő és miniszterelnöke, Jean Castex népszerűsége februárban az előző hónaphoz képest a koronavírus-járvány kezelése miatt – derül ki a BVA közvélemény-kutatóintézet pénteken közzétett felméréséből.

A tanulmány szerint az elnök és kormánya annak köszönheti a jó eredményt, hogy számos járványügyi szakember ajánlásával szemben egyelőre nem hirdetett újabb általános karantént a fertőzőbb koronavírus-variánsok terjedésének megfékezésére.

A franciák 42 százalékának van jó véleménye Emmanuel Macronról, ami egy hónap alatt öt pontos emelkedést jelent. Ezzel az államfő visszanyerte a járvány második hulláma előtti tetszési mutatóját.

Az elnök a népszerűségét nem kizárólag a saját táborában tudta növelni, a baloldalon 10, a jobboldalon 7 százalékkal nőtt Emmanuel Macron népszerűsége, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés táborában pedig nem változott az elnök 17 százalékos támogatottsága.

Jean Castex miniszterelnök népszerűségi mutatója az elmúlt hónapban hat ponttal emelkedett, és róla is a franciák 42 százaléka van jó véleménnyel. A politikust júliusban nevezte ki az államfő, az akkor 56 százalékos tetszési mutatója januárra 36 százalékra csökkent, és most először indult emelkedésnek.

A végrehajtó páros közvetlenül és egyértelműen az egészségügyi válságot érintő döntéseinek köszönheti a kutatóintézet szerint a népszerűsége növekedését. A miniszterelnök a BVA kommentárja szerint azért javított többet, mert ő jelentette be, hogy Emmanuel Macron nem szeretne újabb lezárást.

A franciák csaknem kétharmada (63 százalék) egyetért azzal, hogy még helyi szinten sincs szükség több lezárásra, hanem differenciáltabb eszközökkel kell a mutánsok terjedését megfékezni. A reprezentatív felmérés február 17-én és 18-án 1003 francia nagykorú megkérdezésével készült.

Jóllehet a fertőzőbb variánsok egyre nagyobb arányt öltenek az újabb megbetegedésekben – a brit variáns aránya jelenleg 36 százalék az előző heti 25 százalékhoz képest, a dél-afrikai és a brazil variáns pedig az új esetek öt százalékát jelenti – országos szinten a járványügyi mutatók csaknem egy hónapja stagnálnak, s az utóbbi napokban valamelyest csökkentek is.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik